Η ερευνητική εργασία με τίτλο “Recognition of blinks activity patterns during stress conditions using CNN and Markovian analysis” με τη συμμετοχή των συνεργαζόμενων ερευνητών του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του ΙΤΕ, Γιώργου Γιαννακάκη (https://users.ics.forth.gr/~ggian) και Κώστα Μαριά, απέσπασε το βραβείο καλύτερης δημοσίευσης του 2021 (Best Paper Award 2021) για το περιοδικό Signals. Η αξιολόγηση πραγματοποιηθήκε βάσει της πρωτοτυπίας, της σημαντικότητας καθώς και των αναφορών και των αναγνώσεων του άρθρου.
Η ερευνητική εργασία αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Αλεξάνδρα Κορδά από την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Λίμπεκ της Γερμανίας, και τους καθηγητές Π. Ασβεστά, Ε. Βεντούρα, από το τμήμα Βιοιατρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τον καθηγητή Ν. Σμυρνή από το Ψυχιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και τον Γ. Ματσόπουλο από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων ΕΜΠ.
Η ερευνητική εργασία αφορά στη μελέτη της συμπεριφοράς των ανοιγοκλεισιμάτων του ματιού (blinks) σε συνθήκες ψυχολογικού στρες. Πρότυπα ακολουθιών blinks που οφείλονται στο στρες αναγνωρίστηκαν μέσω Μαρκοβιανών Μοντέλων και Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων. Σύμφωνα με την ανάλυση, η ημιακούσια διαδικασία δημιουργίας blinks φαίνεται να καθόριζεται από δύο ελκυστές (attractors) βραχέων και μακρών διαστημάτων blinks (ΙΒΙ) στο πειραματικό πρωτόκολλο στρες που εξετάστηκε.
https://www.mdpi.com/journal/signals/awards/1583
The paper is available in the link https://doi.org/10.3390/signals2010006
Tο εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής (CBML) έλαβε, το χρυσό βραβείο στην ενότητα “Ερευνητικό Έργο σε Πανεπιστήμια / Εκπαιδευτικά Ιδρύματα / Ερευνητικά Κέντρα / Νοσοκομεία” των Healthcare Business Awards 2020 (https://www.healthcareawards.gr/) με την υποψηφιότητα “Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης για τη διάγνωση του COVID-19”.
Το βραβείο παρέλαβαν ο Νίκος Τσικνάκης και ο Καθ. Κώστας Μαριάς την Τρίτη 20/10/2020 και αφορά στη δημοσίευση [1], η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση της ασθένειας COVID-19 από ακτινογραφίες θώρακος. Η προτεινόμενη μέθοδος επιτυγχάνει εξαιρετικά αποτελέσματα και δύναται να προσφέρει ταχύτερη διάγνωση του ιού αλλά και να αναδείξει περιοχές του πνεύμονα στις οποίες ο ιός έχει προκαλέσει βλάβες. Με τη χρήση αυτοματοποιημένων μεθόδων ανάλυσης των ακτινολογικών εικόνων, μπορούμε να πετύχουμε γρήγορη διάγνωση του ιού με ακρίβεια και μικρότερο κόστος σε σχέση με τη μέθοδο RT-PCR. Επίσης, λόγω της ταχύτερης διάγνωσης, μπορούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες θεραπείας και απομόνωσης του ασθενή συνεισφέροντας έτσι στον περιορισμό της εξάπλωσής του.
Συγγραφείς του άρθρου είναι τα μέλη του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιοϊατρικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, Νίκος Τσικνάκης, Ελευθέριος Τριβιζάκης, Δρ. Γιώργος Παπαδάκης, Καθ. Απόστολος Καραντάνας, Καθ. Κώστας Μαριάς και οι συνεργάτες τους Δρ. Ευαγγελία Βασσάλου (ΠΑΓΝΗ), Δρ. Νικόλαος Παπανικολάου (Champalimaud, Portugal), Καθ. Δημήτριος Σπαντίδος (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Καθ. Αριστείδης Τσατσάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Δρ. Jose Sánchez‑García και Rafael López‑González (QUIBIM, Valencia).
[1] N. Tsiknakis, E. Trivizakis, E.E. Vassalou, G.Z. Papadakis, D.A. Spandidos, A. Tsatsakis, J. Sánchez‑García, R. López‑González, N. Papanikolaou, A.H. Karantanas and K. Marias, 2020. Interpretable artificial intelligence framework for COVID‑19 screening on chest X‑rays. Experimental and Therapeutic Medicine, 20(2), pp.727-735.
Πατρίς 23/10/2020: https://www.patris.gr/2020/10/23/gia-to-ite-chryso-vraveio-os-to-koryfaio-idryma/
Η εργασία με τίτλο «Donor’s support tool: Enabling informed secondary use of patient’s biomaterial and personal data» (doi: 10.1016/j.ijmedinf.2016.10.019) επιλέχθηκε να συμπεριληφθεί στο IMIA Yearbook of Medical Informatics ως μια από τις καλύτερες εργασίες του προηγούμενου έτους στην Ιατρική Πληροφορική.
To IMIA Year book of Medical Informatics είναι ένα μη κερδοσκοπικό έργο για την προώθηση του πεδίου της Ιατρικής Πληροφορικής και την ενθάρρυνση της διάδοσης και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ερευνητών και επαγγελματιών της κοινότητας για την υγεία και τη βιοϊατρική πληροφορική γενικότερα. Είκοσι έξι ετήσιες εκθέσεις IMIA έχουν δημοσιευθεί από την έναρξη του ετήσιου βιβλίου το 1992.
Την εργασία συγγράφουν τα μέλη του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Δρ. Χαρίδημος Κονδυλάκης (Συνεργαζόμενος Ερευνητής), ο Δρ. Λευτέρης Κουμάκης (Συνεργαζόμενος Ερευνητής), ο Καθ. Κώστας Μαριάς (Συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ) και ο Καθ. Μανόλης Τσικνάκης (Συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ) και οι συνεργάτες τους Stephanie Hänold, Iheanyi Nwankwo, Nikolaus Forgó από το Leibniz Universität Hannover και ο Norbert Graf από το Saarland University.
Hσυγκεκριμένη ερευνητική εργασία παρουσιάζει μια μελέτη σχετικά με τις τρέχουσες πρακτικές για την απόκτηση συγκατάθεσης ασθενων, για την χρήση των διαθέσιμων βιοϋλικών σε αντίστοιχες τράπεζες και τις νομικές απαιτήσεις για την επαναχρησιμοποίησή τους, Επιπλέον μελετά τη δυνατότητα δευτερογενούς χρήσης δεδομένων και βιοϋλικών μέσω συστημάτων πληροφορικής. Με αυτό το στόχο, παρουσιάζει ένα εργαλείο έτοιμο να συνδεθεί με υπάρχουσες υποδομές (PHRs & Biobanks), παρέχοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να παρέχουν και να ενημερώνουν ενεργά τη συγκατάθεσή τους σύμφωνα με τους διάφορους εθνικούς νόμους. Τέλος, περιγράφεται η πιλοτική εφαρμογή του εργαλείου σε κλινικό περιβάλλον και συγκρίνεται με άλλα σχετικά εργαλεία.
Η εργασία με τίτλο «Modeling susceptibility to periodontitis» (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23100272) βραβεύθηκε με το βραβείο «William J. Gies» των διεθνών επιστημονικών εταιρειών IADR/AADR (Διεθνής και Αμερικανική Εταιρεία Οδοντιατρικής Έρευνας) για το 2014. Το βραβείο αυτό απονέμεται στην καλύτερη κλινική εργασία που δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Journal of Dental Research» (JDR), το οποίο έρχεται πρώτο στη σχετική διεθνή κατάταξη για τις πρωτότυπες εργασίες που δημοσιεύει. Την εργασία συγγράφουν τα μέλη του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Δρ. Γιώργος Ποταμιάς (Κύριος Ερευνητής) και ο Λευτέρης Κουμάκης (PhD, Μηχανικός Λογισμικού) με τον Καθηγητή Βασίλη Μουστάκη (Πολυτεχνείο Κρήτης), και τους συνεργάτες τους από το Academic Center for Dentistry Amsterdam (ACTA) (Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ, Ολλανδία): Καθηγητή Βruno Loos, και Επ. Καθηγήτρια MarjaL. Laine.
Στηριζόμενοι και επεκτείνοντας μεθοδολογίες και τεχνικές μηχανικής μάθησης, οι συγγραφείς κατάφεραν να αναλύσουν σύνθετα κλινικο-γενετικά δεδομένα ασθενών με περιοδοντίτιδα και να εντοπίσουν αξιόπιστες συσχετίσεις μεταξύ γενετικών και μικροβιολογικών παραγόντων που ευθύνονται για τη περιοδοντίτιδα. Οι συσχετίσεις μεταξύ διαφορετικών ειδών βακτηρίων και απλών νουκλεοτιδικών πολυμορφισμών (SNPs) έχουν τη δυνατότητα υψηλότερης διάκρισης μεταξύ υγειών ατόμων και ατόμων με περιοδοντίτιδα, σε σχέση με τη διάκριση με βάση ένα είδος βακτηρίου ή ένα μόνο πολυμορφισμό, ένα εύρημα που επιβεβαιώνει την πολυγονιδιακή φύση της περιοδοντίτιδας. Δεδομένης της υψηλής προβλεπτικής ακρίβειάς τους, οι εντοπισμένες συσχετίσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην κλινική πρακτική ως σύνθετοι κλινικο-γενετικοί διαγνωστικοί και προγνωστικοί παράγοντες ευαισθησίας στην περιοδοντίτιδα.
Η μελέτη και η παραγωγή της βραβευμένης εργασίας έγιναν στα πλαίσια των (επιτυχώς περαιωμένων) Ευρωπαϊκων προγραμμάτων INFOBIOMED και GEN2PHEN.
Σημαντική διάκριση για το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) αποτελεί η απόσπαση βραβείου “καλύτερης δημοσίευσης” για το άρθρο με τίτλο «An Image Analysis Framework for the Early Assessment of Hypertensive Retinopathy Signs» (Πλατφόρμα Ανάλυσης Εικόνας στη μελέτη του Αμφιβληστροειδούς, για την Έγκαιρη Διάγνωση της αμφιβληστροειδοπάθειας), που παρουσιάστηκε από τον Δρ. Βαγγέλη Σακκαλή, ερευνητή του ΙΠ-ΙΤΕ, στο διεθνές συνέδριο «IEEE International Conference on e-Health and Bioengineering 2011, (EHB 2011)», που διεξήχθη στο Ιάσιο της Ρουμανίας , 24 - 26 Νοεμβρίου 2011.
Η δημοσίευση αυτή αναφέρεται σε έρευνα του ΙΠ-ΙΤΕ σε συνεργασία με το Τμήμα Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Γ.Ν. Θεσσαλονίκης τα αποτελέσματα της οποίας, ήδη χρησιμοποιούνται, εδώ και έξι μήνες και αφορούν σε καινοτόμες μεθόδους και εργαλεία για τη ψηφιακή επεξεργασία εικόνων υψηλής ανάλυσης που αποτυπώνουν την περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς και επιτρέπουν την ποσοτική μελέτη της υπέρτασης. Συγκεκριμένα, έχει υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο ιατρικό λογισμικό πακέτο, το οποίο, τμηματοποιεί τις εικόνες ώστε να απομονώσει τα αγγεία σε αυτές και συνθέτει τον τοπολογικό σκελετό τους. Για το σκοπό αυτόν, έχουν αναπτυχθεί υπολογιστικές μέθοδοι που βελτιώνουν την ακρίβεια αναπαράστασης του δικτύου των αγγείων του αμφιβληστροειδούς και χωρικών μετρήσεων σε αυτό. Επιπλέον ακολουθώντας, ιατρικά πρωτόκολλα, δημιουργούνται κύκλοι ομόκεντροι του οπτικού κέντρου, μέσα στους οποίους γίνονται στατιστικές μετρήσεις των διαστάσεων των φλεβών και των αρτηριών. Οι μετρήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν την κατάσταση των αγγείων και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες και εκτιμήσεις για την έγκαιρη διάγνωση της υπέρτασης.
Οι ερευνητές τoυ ΙΠ-ITE που συμμετείχαν στην έρευνα αυτή είναι από το Εργαστήριο Υπολογιστικής Ιατρικής οι Γεώργιος Μανίκης, Βαγγέλης Σακκαλής και Κωνσταντίνος Μαριάς, και από το Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής οι Ξενοφών Ζαμπούλης και Πολύκαρπος Καραμαούνας. Από την Παθολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Γ.Ν. Θεσσαλονίκης συμμετείχαν οι Αρετή Τριανταφύλλου, Στέλλα Δούμα και Χρύσανθος Ζαμπούλης.
Δείτε την παρουσίαση.
Το Κέντρο Τεχνολογιών Ηλεκτρονικής Υγείας του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ απέσπασε το βραβείο καλύτερου άρθρου και παρουσίασης σε διεθνές συμπόσιο.
Σημαντική διάκριση για το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) αποτελεί η απόσπαση βραβείου καλύτερου άρθρου και παρουσίασης στο Διεθνές Συμπόσιο (www.seerc.info/ishimr2005/index.html) "Έρευνα στο Μάνατζμεντ της Πληροφορίας στην Υγεία" (International Symposium on Health Information Management Research), που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη από 22 - 24 Σεπτεμβρίου, για τη μελέτη: "Καινοτόμες δραστηριότητες στο ΕΚΑΒ Κρήτης".
Η συγκεκριμένη μελέτη είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Τεχνολογιών Ηλεκτρονικής Υγείας του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Πληροφορικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Κρήτης.
Η παρουσίαση της μελέτης έγινε στις 23 Σεπτέμβρη από την Δρ. Αγγελίνα Κουρούμπαλη, συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Υγείας και εστιάστηκε σε καινοτόμες μεθόδους και εργαλεία για τη βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του συντονιστικού κέντρου του ΕΚΑΒ Κρήτης και της τηλεδιαχείρισης ασθενών κατά την διακομιδή τους.
Πιο συγκεκριμένα, από τις μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συμπόσιο, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ και οι συνεργάτες του απέσπασαν το βραβείο καλύτερης εργασίας.
Το βραβείο απονεμήθηκε στην Δρ. Αγγελίνα Κουρούμπαλη, το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2005 στην τελετή λήξης του συμποσίου.
Όπως μας δήλωσε η κα Κουρούμπαλη, "Η συγκεκριμένη διάκριση είναι αποτέλεσμα συστηματικής και μακροχρόνιας συνεργασίας του ΙΤΕ με το ΕΚΑΒ Κρήτης. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης συμβάλουν στην υποδειγματική οργάνωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ Κρήτης για την σωστή διαχείριση επειγόντων προνοσοκομειακών περιστατικών και την άμεση επέμβαση στην περιοχή του συμβάντος. Η εφαρμογή υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας και τηλεματικής στο συντονιστικό κέντρο και στις κινητές μονάδες του, έχει αναδείξει το ΕΚΑΒ Κρήτης σε πρότυπο ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα".
Δείτε την παρουσίαση και το άρθρο.
Δρ. Μανώλης Τσικνάκης Επικεφαλής του Κέντρου Τεχνολογιών Ηλεκτρονικής Υγείας Εργαστήριο Υπολογιστικής Ιατρικής, ΙΤΕ-ΙΠTel.: 2810-391690Email: Μανώλης Τσικνάκης
Δρ. Αγγελίνα Κουρούμπαλη Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια Κέντρο Τεχνολογιών Ηλεκτρονικής Υγείας Εργαστήριο Υπολογιστικής Ιατρικής, ΙΤΕ - ΙΠTel.: 2810-391680E-mail: Αγγελίνα Κουρούμπαλη
Το Εργαστήριο Υπολογιστικής Ιατρικής του ΙΤΕ απέσπασε τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό
Σημαντική διάκριση για το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) αποτελεί η απόσπαση τριών βραβείων, σε διεθνή διαγωνισμό (www.physionet.org/challenge/2004/) που διεξήχθη πρόσφατα στα πλαίσια του Διεθνούς Ετήσιου Συνεδρίου «Οι υπολογιστές στην καρδιολογία» (Computers in Cardiology) , στο Σικάγο από 19 - 22 Σεπτεμβρίου, για την ερευνητική μελέτη: «Πρόβλεψη του τερματισμού επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής *».
Η συγκεκριμένη μελέτη είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου eHealth του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου και του Ινστιτούτου Κλινικής Φυσιολογίας της Πίζας (Ιταλία).
Η παρουσίαση της μελέτης έγινε στις 21 Σεπτέμβρη από τον F. Cantini του Ινστιτούτου Κλινικής Φυσιολογίας της Πίζας, και εστιάστηκε σε καινοτόμες υπολογιστικές μεθόδους και εργαλεία για τη βελτίωση της παρακολούθησης ασθενών με κολπική μαρμαρυγή.
Πιο συγκεκριμένα, από τους συνολικά 20 συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ και οι συνεργάτες του απέσπασαν τα τρία από τα τέσσερα προβλεπόμενα βραβεία στις δυο κατηγορίες που αφορούσαν:
ενώ το τέταρτο προβλεπόμενο βραβείο απέσπασε το «ΑRC Seibersdorf Research GmbH» του Γρατς (Αυστρία).
Τα βραβεία απονεμήθηκαν την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 από τον διακεκριμένο καθηγητή του Massachusetts Institute of Technology (MIT), Prof. George Moody.
Όπως μας τόνισαν ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου, κος Γιώργος Βρούχος και ο ερευνητής του ΙΤΕ, κος Franco Chiarugi, «Η συγκεκριμένη διάκριση είναι αποτέλεσμα συστηματικής και μακροχρόνιας συνεργασίας του ΙΤΕ με την ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, και ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης συμβάλουν στην βελτίωση των μεθόδων παρακολούθησης ασθενών με καρδιακές αρρυθμίες, αφού δίνουν την δυνατότητα στο γιατρό να αξιολογεί άμεσα και με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας, την πιθανότητα ανάγκης για άμεση επέμβαση στον ασθενή ή την πιθανότητα η αρρυθμία του ασθενούς να είναι παροδική και να μπορεί να αποκατασταθεί από μόνη της. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έχουν ευρύτερη σημασία αφού δημιουργούν τις προϋποθέσεις για βέλτιστη κατ' οίκον παρακολούθηση ασθενών με τη χρήση σύγχρονων υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας».
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ερευνητική μελέτη: «Πρόβλεψη του τερματισμού επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής» μπορείτε να βρείτε here (pdf)
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες από τον διεθνή διαγωνισμό:photo 1 | photo 2 | photo 3 | photo 4
* Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη καρδιακή αρρυθμία, η οποία προκαλεί πλήρη ασυγχρονισμό και διέγερση της καρδιάς.
κ. Franco Chiarugi Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Εργαστήριο Υπολογιστικής ΙατρικήςTel.: 2810-391658E-mail: Franco Chiarugi
Το HYGEIAnet προωθεί την φροντίδα στην υγεία στην περιφέρεια της Κρήτης οδηγούμενη από τις αρχές της καθολικότητας, της προσιτότητας, περιεκτικότητας, ευελιξίας και δημόσιας διοίκησης.
Είναι το πάντρεμα αυτών των εννοιών με την αίσθηση μιας νέας τεχνολογικής έκρηξης , το οποίο παρέχει το θεμέλιο για το όραμά μας την HYGEIAnet, σαν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τηλεματικής υγείας στην περιφέρεια της Κρήτης. Αυτό το όραμα έχει ως εξής:
Το HYGEIAnet προωθεί άτομα και κοινωνίες να ενημερώνονται όσον αφορά την υγεία τους , το σύστημα Κρήτη και υγεία αφορά την υγεία των ασθενών της Κρήτης. Μέσα σ'ένα περιβάλλον όπου δίνεται βάρος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, κατασκευάζεται ένα περιφερειακό σύστημα πληροφορίας φροντίδας της υγείας για να βελτιώσει την ποιότητα και να επιτρέψει την μεταφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών της φροντίδας υγείας. Προωθεί την πληροφορία και τις υπηρεσίες που αποτελούν την ίδρυση υπευθυνότητας, συνεχής βελτίωσης στην φροντίδα υγείας και καλύτερη κατανόηση των ορισμών της υγείας γενικότερα.
Τα παρακάτω είναι αποσπάσματα από την επίσημη ιστοσελίδα των βραβείων eEurope (http://www.e-europeawards.org)
"Τα βραβεία eEurope ενσωματώνουν το πνεύμα της eEurope Πρωτοβουλίας προάγοντας την ανταλλαγή των καλύτερων πρακτικών μεταξύ των Χωρών Μελών της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης , των υποψηφίων χωρών καθώς και των χωρών του Ελεύθερου Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Φορέα (EFTA-European Free Trade Association) στο πλαίσιο της "ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης" (eGovernment) και σε άλλες περιοχές με προτεραιότητα οι οποίες είναι καλλυμένες από το Σχέδιο Δράσης eEurope 2005, όπως είναι η "ηλεκτρονική υγεία" (eHealth) και η "ηλεκτρονική εκπαίδευση" (eLearning).
Τα τέσσερα βραβεία του eEurope τα οποία απονεμήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο 2003-2005 σκοπό έχουν να γίνουν η κινητήρια δύναμη στην εξακρίβωση και την προώθηση της αριστείας και δημιουργίας στον δημόσιο τομέα με απώτερο σκοπό την υποστήριξη της αμοιβαίας αναγνώρισης και υιοθεσίας των καλύτερων εφαρμογών.
Τα βραβεία του eEurope στοχεύουν στο να διαφωτίσουν και να διαδώσουν τα ευρήματα που έχουν βρεθεί από την Ευρωπαϊκή εθνική, περιφερειακή και τοπική διοίκηση χρησιμοποώντας την Κοινωνία της Πληροφορίας Τεχνολογίας (Information Society Technologies-IST) με σκοπό την αύξηση της αποδοτικότητας και εκτέλεσης έργου καθώς και την βελτίωση της ποιότητας και της προσιτότητας των δημοσίων υπηρεσιών.
Τα βραβεία eEurope έχουν δημιουργηθεί για εξέχουσες ηλεκτρονικές λύσεις (eSolutions) στις Ευρωπαϊκές διοικήσεις στους τομείς της ηλεκτρονικής υγείας ( eHealth) και της ηλεκτρονικής κυβέρνησης (eGovernment).Τα ειδικά βραβεία eEurope Trophy αντικατοπτρίζουν την ιδέα μιας "διαφανούς" και πολύπλευρης Ευρώπης, σταθερής αλλά και προνοητικής, μελλοντικά προσανατολισμένης και τεχνολογικά εξελιγμένης.
Οι εφαρμογές που έχουν υποβληθεί στα βραβεία του eEurope είναι αξιολογημένα και ταξινομημένα από μία ανεξάρτητη επιτροπή αποτελούμενη από διακεκριμένους επιστήμονες από όλη την Ευρώπη."
Η διατριβή με θέμα: "ΗΚΓ στα χέρια σας: ένας ΗΚΓ προβολέας με ικανότητα αναγνώρισης σχημάτων από πολλούς κατασκευαστές για Προσωπικούς Ψηφιακούς Βοηθούς" (F Chiarugi, Μ Σπανάκης, PJ Lees, Κ Χρονάκη, Μ Τσικνάκης, Σ Ορφανουδάκης) κέρδισε το βραβείο καλύτερης αφίσας στο διαγωνισμό "Οι υπολογιστές στην καρδιολογία" (Computers in Cardiology) το Σεπτέμβριο του 2003 στην Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. Η αφίσα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως αφισών που πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, από τους F Chiarugi, Κ Χρονάκη και PJ Lees και το βραβείο απονεμήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου από τον Δρ. Bill Sanders.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα μπορείτε να βρείτε εδώ (word) και εδώ (pdf)
You may find some photographs from the international competition:photo 1 | photo 2 | photo 3 | photo 4