Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 17ο διεθνές συνέδριο Passive and Active Measurement (PAM), το οποίο συγκέντρωσε στις 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου περίπου 70 ερευνητές, ειδικούς επαγγελματίες του χώρου από όλον τον κόσμο καθώς και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 17ο διεθνές συνέδριο Passive and Active Measurement (PAM), το οποίο συγκέντρωσε στις 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου περίπου 70 ερευνητές, ειδικούς επαγγελματίες του χώρου από όλον τον κόσμο καθώς και φοιτητές του Πανεπιστημίου. Οι δύο κύριοι διοργανωτές ήταν ο Ξενοφώντας Δημητρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών και Eπικεφαλής της ομάδας του ΙΤΕ INternet Security, Privacy, and Intelligence REsearch (INSPIRE Group) και ο κ. Θωμάς Καραγιάννης, Eρευνητής της Microsoft Research στο Cambridge. Ο κ. Δημητρόπουλος έδωσε την εκκίνηση για το συνέδριο τονίζοντας την σημασία αφενός του επιστημονικού πεδίου και αφετέρου της συγκέντρωσης τόσων διακεκριμένων ερευνητών στο ΙΤΕ και στην πόλη του Ηρακλείου. Κεντρικός ομιλητής και προσκεκλημένος ήταν ο Καθηγητής Bernhard Plattner από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ΕΤΗ). Το συνέδριο αυτό έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Οι μετρήσεις δικτύων αποτελούν ένας από τους κλάδους, ο οποίος έχει βρεθεί στο κέντρο του ενδιαφέροντος της ακαδημαϊκής αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας, ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια, λόγω της εξάπλωσης του Διαδικτύου σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Από την ασφάλεια του Διαδικτύου, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του, μέχρι τις τηλεπικοινωνίες, το ΙοΤ (Internet of Things) και τις βάσεις δεδομένων προσεγγίζει θέματα και προκλήσεις που αφορούν καταναλωτές, χρήστες, επιχειρήσεις, διεθνείς οργανισμούς και φυσικά μερικές από τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου. Έτσι, οι συζητήσεις και οι παρουσιάσεις συμπεριελάμβαναν σημαντικά συμπεράσματα από την ερευνητική δραστηριότητα αλλά και την πρακτική εμπειρία ειδικών από πολύ σημαντικούς φορείς παγκοσμίως, όπως: το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Berkeley, το Πανεπιστήμιο Princeton, τον ερευνητικό οργανισμό Akamai, την Telefonica Research, την εταιρεία LinkedIn, το International Computer Science Institute (ICSI), το Πανεπιστήμιο της Κρήτης/Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Μονάχου, το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας Σαν Ντιέγκο, το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, κλπ.
Κύριος υποστηρικτής του συνεδρίου ήταν η Microsoft Research του Ηνωμένου Βασιλείου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του INSPIRE Group: http://www.inspire.edu.gr/.
Επικοινωνία Ξενοφώντας Δημητρόπουλος, Email: fontas@ics.forth.gr