Στο τέλος του Απριλίου 2015, το έργο e-SENS έλεγξε την πρώτη υλοποίηση του Δομικού Αποδεικτικού Στοιχείου Εκπομπής (e-SENS Building Block (BB) ‘Evidence Emitter), ένα μηχανισμό για την επίτευξη της μη αποποίησης ευθύνης σε διασυνοριακές επικοινωνίες μέσω δημιουργίας και συλλογής αποδεικτικών στοιχείων. Η λύση παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της 15ης ευρωπαϊκής εκδήλωσης IHE Connectathon. Η εκδήλωση είναι ένας ετήσιος μαραθώνιος δοκιμών, που αυτό το χρόνο οργανώθηκε από τoν IHE-Europe στο Λουξεμβούργο σε συνεργασία με την Agence eSanté την εθνική υπηρεσία ηλεκτρονικής Υγείας του Λουξεμβούργου. Κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας, 300 συμμετέχοντες, οι οποίοι εκπροσωπούσαν 74 κατασκευαστές, διενέργησαν 2300 δοκιμές με το συμβατό εργαλείο Gazelle GITB. Ο τομέας της ηλεκτρονικής Υγείας του e-SENS επωφελήθηκε από την εκδήλωση για να επιδείξει την αποτελεσματικότητα του Δομικού Αποδεικτικού Στοιχείου Εκπομπής (Evidence Emitter BB) με τον έλεγχο της ενσωμάτωσης του στο λογισμικό OpenNCP, το οποίο επιτρέπει την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των Εθνικών Σημείων Επαφής (NCP) για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη.
Στο τέλος του Απριλίου 2015, το έργο e-SENSέλεγξε την πρώτη υλοποίηση του Δομικού Αποδεικτικού Στοιχείου Εκπομπής (e-SENSBuildingBlock(BB) ‘Evidence Emitter), ένα μηχανισμό για την επίτευξη της μη αποποίησης ευθύνης σε διασυνοριακές επικοινωνίες μέσω δημιουργίας και συλλογής αποδεικτικών στοιχείων.Η λύση παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της 15ης ευρωπαϊκής εκδήλωσης IHEConnectathon. Η εκδήλωση είναι ένας ετήσιος μαραθώνιος δοκιμών, που αυτό το χρόνο οργανώθηκε από τoν IHE-Europeστο Λουξεμβούργο σε συνεργασία με την Agence eSanté την εθνική υπηρεσία ηλεκτρονικής Υγείας του Λουξεμβούργου. Κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας, 300 συμμετέχοντες, οι οποίοι εκπροσωπούσαν 74 κατασκευαστές, διενέργησαν 2300 δοκιμές με το συμβατό εργαλείο Gazelle GITB. Ο τομέας της ηλεκτρονικής Υγείας του e-SENSεπωφελήθηκε από την εκδήλωση για να επιδείξει την αποτελεσματικότητα του Δομικού Αποδεικτικού Στοιχείου Εκπομπής (Evidence Emitter BB) με τον έλεγχο της ενσωμάτωσης του στο λογισμικό OpenNCP, το οποίο επιτρέπει την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των Εθνικών Σημείων Επαφής (NCP) για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη.
Ο κύριος στόχος του έργου e-SENSείναι να εξασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα διασυνδεδεμένων (online) λειτουργιών στους τομείς της υγείας, των επιχειρήσεων, των δημοσίων συμβάσεων και της δικαιοσύνης με τη χρήση διατομεακών αλλά και διασυνοριακών «Δομικών Στοιχείων» τεχνολογίας των πληροφοριών. Τα Δομικά Αποδεικτικά Στοιχεία Εκπομπής είναι μία από τις τεχνικές ενότητες της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Αναφοράς του e-SENSγια την επίτευξη της μη αποποίησης ευθύνης στην ανταλλαγή διασυνοριακών μηνυμάτων. Η έκδοση των Δομικών Αποδεικτικών Στοιχείων Εκπομπών για την ηλεκτρονική Υγεία (eHealth), υποβλήθηκε σε δοκιμές στην εκδήλωση και αποτελεί τροποποίηση του προφίλ IHE ATNA. Πλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον τομέα της Υγείας με δωρεάν πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://bitbucket.org/openncp/e-sens-non-repudiation/src.
Ο τομέας της ηλεκτρονικής Υγείας του e-SENSείναι ένα από τους πολλούς πιλοτικούς τομείς που θα ελεγχθούν σε πραγματικές συνθήκες. Επιδιώκει να συνεχίσει την ενίσχυση των διασυνοριακών υπηρεσιών που άρχισαν στο ευρείας κλίμακας πιλοτικό έργο epSOS, ο σκοπός του οποίου ήταν να παρέχει πρόσβαση στο συνοπτικό ιστορικό ασθενών και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τους επαγγελματίες του τομέα της Υγείας σε όλη την Ευρώπη. Οι δύο αυτές «περιπτώσεις χρήσης» υποστηρίζουν την εφαρμογή της οδηγίας 2011/ 24 σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης[1]. Η οδηγία υποχρεώνει επίσης τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ένα Εθνικό Σημείο Πρόσβασης για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη.
Η Ελλάδα, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία, μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα υποστηρίξουν τις δύο περιπτώσεις χρήσης στις αρχές του Ιουνίου σε ένα περιβάλλον δοκιμών βασισμένο σε πραγματικές συνθήκες. Παράλληλα, οι κεντρικές υπηρεσίες του openNCPθα ευθυγραμμιστούν με τις γενικότερες προδιαγραφές της ενσωμάτωσης των Δομικών Στοιχείων της Ηλεκτρονικής Πιστοποιημένης Ανταλλαγής Εγγράφων (e-DeliveryBB) και ειδικότερα την υπηρεσία αναζήτησης (servicelocation)και την ικανότητα αναζήτησης (lookupcapability) έτσι ώστε να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φιλοξενήσει τη διατομεακή και διασυνοριακή κεντρική υπηρεσία.Η επικαιροποίηση αυτή θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα των διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής Υγείας με τη μείωση του κόστους συντήρησης των κεντρικών υπηρεσιών. Το τελευταίο Δομικό Στοιχείο που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί θα επιτρέψει στους επαγγελματίες στον τομέα της Υγείας να εξακριβώνουν ηλεκτρονικά την ταυτότητα του ασθενή προκειμένου να έχουν πρόσβαση με ηλεκτρονικά μέσα στον ιατρικό φάκελο του στο εξωτερικό.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο:www.esens.eu
Επικοινωνήστε μαζί μας:esens.info@lists.esens.eu
Συμμετοχή της Ελλάδας:
Η Ελλάδα συμμετέχει με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης Και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το Υπουργείο Υγείας, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.
Επικοινωνία:a.stasis@ydmed.gov.gr
Συμμετοχή ΙΤΕ:
Το ΙΤΕ συμμετέχει στο έργο με το Ινστιτούτο Πληροφορικής. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε
- με τον υπεύθυνο του έργου κ. Πλεξουσάκη: dp@ics.forth.gr
- με το συντονιστή της ομάδας εργασίας για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το συνοπτικό ιστορικό ασθενή κ. Κατεχάκη: katehaki@ics.forth.gr
[1]Directive 2011/24/EU of the European Parliament and of the Council of 9 March 2011 on the application of patients’ rights in cross-border healthcare Οδηγία2011/24/ΕΕτουΕυρωπαϊκούΚοινοβουλίουκαιτουΣυμβουλίουτης9ηςΜαρτίου2011 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32011L0024