(2nd Summit on Gender Equality in Computing) GEC 2020
(2nd Summit on Gender Equality in Computing)GEC 2020
Η 2η Ημερίδα σε θέματα Ισότητας των Φύλων στην Επιστήμη των Η/Υ (2nd Summit on Gender Equality in Computing - https://www.ics.forth.gr/gec2020/), η οποία διοργανώνεται από το Ελληνικό Παράρτημα της Association for Computer Machinery-Women (ACM-W),με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020. Η ημερίδα στοχεύει στην προώθηση της ισότητας των φύλων στο Επιστημονικό Πεδίο της Επιστήμης των Η/Υ, καθώς και στην ισότιμη ενθάρρυνση επαγγελματιών (ανεξαρτήτως φύλου), ώστε να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους στο χώρο αυτό. Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων (προσκεκλημένες ομιλίες, σεμινάρια, πάνελ και διάφορες άλλες συνόδους), οι συμμετέχουσες/οντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις και για σημαντικά επιτεύγματα στην Επιστήμη των Η/Υ, αποκτώντας παράλληλα κίνητρα ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στον επαγγελματικό αυτό χώρο.
Το πρόγραμματης Ημερίδας θα ξεκινήσει με το Σεμινάριο (workshop) "Red threads, choices and the ‘good’ academic life" από την Prof. Geraldine Fitzpatrick, Ηead of the Human Computer Interaction Group, TU Wien Informatics, Austria. To σεμινάριο αποσκοπεί στη διερεύνηση επιτυχημένων πρακτικών και στρατηγικών για την πιο εύκολη επίτευξη των επαγγελματικών στόχων και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων στην πορεία προς την επαγγελματική επιτυχία.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, θα πραγματοποιηθεί επίσης μια σειρά τριών ομιλιών από διεθνούς φήμης Καθηγήτριες/ητές σε θέματα αιχμής στην Επιστήμη:
Στα πλαίσια της ημερίδας, θα πραγματοποιηθεί επιπρόσθετα ένα πάνελ με τίτλο "Is Artificial Intelligence gendered?" Το πάνελ αποσκοπεί στη διερεύνηση της επιρροής που έχει (ή θα μπορούσε να έχει) η μηχανική μάθηση και οι τεχνολογίες που διέπονται από αυτή, σε θέματα ισότητας των φύλων στην Επιστήμη. Το πάνελ θα συντονίσει η Γεωργία Κούτρικα, Ταμίας του Παραρτήματος, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά. Ως μέλη του πάνελ συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ArtificialIntelligence- AI), τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό:
Τέλος, η ημερίδα θα φιλοξενήσει μια σύνοδο στην οποία σημαντικά στελέχη από μεγάλες εταιρείες στον χώρο θα μοιραστούν με τις/τους συμμετέχουσες/όντες τις εμπειρίες τους από την επαγγελματική τους ζωή, και θα τις/τους φέρουν σε επαφή με βέλτιστες πρακτικές για την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας τους. Συγκεκριμένα, στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχουν οι εξής ομιλήτριες:
Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα παρέχονται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.ics. forth.gr/gec2020
Ελληνικό Παράρτημα της ACM-W
Το Ελληνικό Παράρτημα της Association for Computing Machinery-Women (ACM-W) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2018 από 43 ιδρυτικά μέλη, μεταξύ των οποίων οι περισσότερες γυναίκες ακαδημαϊκοί σε Τμήματα Επιστήμης Υπολογιστών και Πληροφορικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Ο σκοπός του Παραρτήματος είναι η παροχή εξίσου ισχυρών κινήτρων στις γυναίκες και στους άνδρες για να ακολουθήσουν σπουδές και καριέρα στην Επιστήμη των Υπολογιστών (ή σε σχετικές με την Πληροφορική επιστήμες), καθώς και για να επιτύχουν και να αριστεύσουν στο επάγγελμά τους (εφόσον επιλέξουν να εργαστούν στο χώρο αυτό). Επίσης, το Παράρτημα αποσκοπεί στη δημιουργία συνδέσμων μεταξύ επαγγελματιών στο χώρο της Πληροφορικής, στην ενημέρωσή τους για τις τρέχουσες εξελίξεις και τα τρέχοντα επιτεύγματα στην Επιστήμη, καθώς και στην υποστήριξή τους ώστε να προοδεύσουν στην εργασιακή τους ζωή και να συνεισφέρουν θετικά στην κοινωνία. Οι τρεις βασικοί άξονες στους οποίους κινούνται οι δράσεις που οργανώνει το Παράρτημα είναι οι εξής:
Άξονας 1:Μείωση δυσαναλογιών (όσον αφορά στο φύλο) στην πρόσβαση στα επιστημονικά και ερευνητικά μέτωπα της Επιστήμης μας.
Άξονας 2:Ενθάρρυνση των επαγγελματιών και ειδικών του χώρου (τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών) να επιτύχουν τους εργασιακούς τους στόχους και να αξιοποιήσουν τη δυναμική και τα προσόντα τους σε «ψηφιακά» επαγγέλματα.
Άξονας 3: Η ισότιμη και χωρίς φυλετικές διακρίσεις αναγνώριση και διάχυση των επιτευγμάτων των επαγγελματιών και ειδικών στον τομέα αυτό.
Μεταξύ άλλων δράσεων, το Παράρτημα οργανώνει κάθε χρόνο το SummitonGenderEquality(GEC).
Συντονιστική Επιτροπή Παραρτήματος
Επικοινωνία
Email:info@acmw-gr.acm.org, URL: http://acmw-gr.acm.org/, Twitter Account: https://twitter.com/ GreekAcm , LinkedIn Account: https://www.linkedin.com/groups/8721327/