Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι πρωτοβουλίες του Επικεφαλής και οι ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου έχουν συνεισφέρει ενεργά στην εξέλιξη της Έρευνας και Ανάπτυξης για τη δημιουργία μιας «Κοινωνίας της Πληροφορίας για Όλους», που αναδεικνύει τη συμπερίληψη και προωθεί τη θετική επίδραση των νέων τεχνολογιών στην κοινωνία.
Δραστηριότητες με σημαντικό διεθνές και εθνικό αποτύπωμα περιλαμβάνουν τη συγγραφή Λευκών Βίβλων και μονογραφιών, την επιμέλεια συλλογικών τόμων, την ίδρυση και αρχισυνταξία έγκριτων διεθνών επιστημονικών περιοδικών, την ίδρυση και διοργάνωση σειράς διεθνών συνεδρίων και workshops, την ανάληψη εκτέλεσης ανταγωνιστικών ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή από άλλους διεθνείς ή εθνικούς φορείς, κλπ.
To Εργαστήριο πρωτοπορεί στην προώθηση της καινοτομίας στην επιστημονική κοινότητα και στη διασύνδεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του με την κοινωνία. Μέχρι σήμερα, το Εργαστήριο έχει εξασφαλίσει ανταγωνιστική χρηματοδότηση για περισσότερα από 200 ερευνητικά έργα, ενώ έχει παραγάγει περισσότερες από 1000 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Ο Επικεφαλής και μέλη του Εργαστηρίου έχουν προσκληθεί να δώσουν διακεκριμένες ομιλίες και έχουν λάβει διακρίσεις για τις δημοσιεύσεις τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Εργαστηρίου έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη περισσότερων από 130 διαδραστικών συστημάτων τα οποία διατίθενται στο ευρύ κοινό μέσω περισσότερων από 50 εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε μουσεία και χώρους πολιτισμού, αεροδρόμια, λιμάνια, εκθεσιακούς χώρους, τράπεζες και καταστήματα προωθώντας την πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, κ.α.
Ο Επικεφαλής του Εργαστηρίου υπήρξε συνιδρυτής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ηλεκτρονικής Προσβασιμότητας (EDeAN) και ο ιδρυτής του αντίστοιχου Εθνικού Δικτύου GR-DeAN. Ήταν επίσης ο Αρχισυντάκτης της Λευκής Βίβλου που σκιαγράφησε τον οδικό χάρτη για μελλοντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αναφορικά με τον στόχο της «Σχεδίασης για Όλους», την ψηφιακή προσβασιμότητα και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων στην «Κοινωνία της Πληροφορίας και της Γνώσης».
Επιπλέον, ο Επικεφαλής συνέβαλε ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) για την Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, είτε ως μέλος ομάδων εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, είτε ως Εθνικός Εκπρόσωπος σε Διαχειριστικές Επιτροπές διαδοχικών Προγραμμάτων-Πλαισίων για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ).
Παράλληλα, ο Επικεφαλής του Εργαστηρίου συνεισέφερε στην εισαγωγή του κλάδου στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οργάνωσε τη διδασκαλία των πρώτων μαθημάτων στο επιστημονικό πεδίο της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου - Υπολογιστή (Human - Computer Interaction) σε ελληνικά Πανεπιστήμια (Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ), ενώ κατά την τελευταία δεκαετία, είναι ο υπεύθυνος Καθηγητής για το Summer School on ‘Human Computer Interaction’ που διοργανώνεται ετησίως από το ΙΠ-ΙΤΕ για φοιτητές του Πανεπιστημίου York του Καναδά. Έχει επιβλέψει πλήθος διδακτορικών διατριβών (16), μεταπτυχιακών εργασιών (67) και διπλωματικών εργασιών (123).
Λευκές Βίβλοι και μονογραφίες
Επιμέλεια συλλογικών τόμων
Αρχισυνταξία Διεθνών επιστημονικών περιοδικών
Διοργάνωση σειράς διεθνών workshops και συνεδρίων