Τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) είναι ένας από τους δομικούς λίθους των τεχνολογιών του μέλλοντος. Ωστόσο, το κόστος και η προσπάθεια που απαιτείται για την εισαγωγή της τεχνολογίας Μεγάλων Δεδομένων σε μια αλυσίδα παραγωγής (value chain) δεν είναι αμελητέα.
Τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) είναι ένας από τους δομικούς λίθους των τεχνολογιών του μέλλοντος. Ωστόσο, το κόστος και η προσπάθεια που απαιτείται για την εισαγωγή της τεχνολογίας Μεγάλων Δεδομένων σε μια αλυσίδα παραγωγής (value chain) δεν είναι αμελητέα. Η έξυπνη διαχείριση της δημιουργίας αξίας από Μεγάλα Δεδομένα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη καθώς και κοινωνικά οφέλη ιδίως όσο αφορά στην απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού. Για το σκοπό αυτό και προκειμένου να διευκολυνθεί η χρήση των Μεγάλων Δασυνδεδεμένων Δεδομένων (Big Linked Data), η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το έργο Έρευνας και Καινοτομίας (Research & Innovation) «HOBBIT» (Holistic Benchmarking of Big Linked Data), το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας ολιστικής ανοικτής πλατφόρμας, καθώς και προγραμμάτων συγκριτικής αξιολόγησης (benchmarks) για Μεγάλα Διασυνδεδεμένα Δεδομένα τα οποία εμπνέονται απο σενάρια της βιομηχανίας.
Ένα σημαντικό βήμα προς την κατάργηση των εμποδίων για την υιοθέτηση και την ανάπτυξη τεχνολογιών Μεγάλων Διασυνδεδομένων Δεδομένων είναι η παρουσίαση στις ευρωπαϊκές εταιρείες αποτελεσμάτων συγκριτικής αξιολόγησης συστημάτων, τα οποία τους επιτρέπουν να κρίνουν την καταλληλότητα των υπαρχόντων συστημάτων για τους σκοπούς τους. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί: (α) την ανάπτυξη προγραμμάτων συγκριτικής αξιολόγησης σε δεδομένα που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, (β) την παροχή των αντίστοιχων βιομηχανικού επιπέδου δεικτών αποδοτικότητας (key performance indicators), και (γ) τον υπολογισμό των συγκρίσιμων αποτελεσμάτων σε τυποποιημένo hardware.
Το έργο HOBBIT στοχεύει στην αντιμετώπιση των παραπάνω εργασιών, μέσω μιας ισχυρής ομάδας που αποτελείται από κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα, πελάτες μεγάλων βιομηχανιών, καθώς και καινοτόμες επιχειρήσεις, μικρού και μεσαίου μεγέθους. Ειδικότερα, η κοινοπραξία θα έχει ως στόχο την επίτευξη των ακολούθων στόχων: (α) τον καθορισμό προγραμμάτων συγκριτικής αξιολόγησης για τομείς στους οποίους γίνεται χρήση Μεγάλων Δεδομένων και ενδιαφέρουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, (β) τον προσδιορισμό των Βασικών Δεικτών Απόδοσης (Key Performance Indicators) για τη διαχείριση Μεγάλων Διασυνδεδεμένων Δεδομένων, σε συνεργασία με ομάδες από ακαδημαϊκά ιδρύματα και βιομηχανίες, (γ) την δημιουργία μιας ανοικτής πλατφόρμας και προγραμμάτων συγκριτικής αξιολόγησης της απόδοσης των υπαρχόντων συστημάτων σε τυποποιημένο hardware, και (δ) την οργάνωση ετήσιων εκστρατειών αξιολόγησης, οι οποίες θα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και τους Βασικούς Δείκτες Απόδοσης.
Το έργο HOBBIT χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020 και ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου του 2015. Η κοινοπραξία αποτελείται από τους ακόλουθους οργανισμούς και εταιρείες: Institute for Applied Informatics (InfAI) e.V. (Συντονιστής του έργου, Γερμανία), Fraunhofer IAIS (Γερμανία), Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ελλάδα), Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος (Eλλάδα), iMinds(Βέλγιο), USU Software AG(Γερμανία), Ontos AG(Ελβετία), OpenLink Λογισμικό (Ηνωμένο Βασίλειο), AGT Ομάδα Ε & Α GmbH(Γερμανία), και TomTom (Πολωνία).
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το http://project-hobbit.eu
Επικοινωνία: Dr. AxelCyrille Ngonga Ngomo Institute for Applied Informatics Hainstraße 11, 04109 Leipzig, Germany Tel. +49 3419732362 Email: ngonga@informatik.unileipzig.de