To Iνστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ συμμετείχε στην «Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2006», μαζί και με άλλα Ινστιτούτα του ΙΤΕ, που διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, από τις 28 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2005, στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και ώρες από 10:00-20:00
To Iνστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ συμμετείχε στην «Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2006», μαζί και με άλλα Ινστιτούτα του ΙΤΕ, που διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, από τις 28 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2005, στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και ώρες από 10:00-20:00, με τις παρακάτω επιδείξεις συστημάτων και δραστηριοτήτων του:
Πολιτισμική Πληροφορική:
- To πληροφοριακό σύστημα ΔΙΑΒΑΤΙΣ (www.ics.forth.gr/diavatis), ένα πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης και προώθησης της πολιτισμικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος της νησιωτικής Ελλάδας. Επιδίωξη του συγκεκριμένου συστήματος είναι η καταγραφή, διαχείριση και προβολή των τουριστικών, πολιτισμικών και ιστορικών χαρακτηριστικών περιοχών της Ελλάδας υποστηριζόμενο από τους υπάρχοντες μηχανισμούς προώθησης τουριστικού περιεχομένου. Οι πληροφορίες για τα σημεία ενδιαφέροντος μιας περιοχής δίνονται στο σύστημα από τους ενδιαφερόμενους φορείς προσέλκυσης τουριστών κάθε τόπου (πχ. δήμοι). Ο ΔΙΑΒΑΤΙΣ διανέμει τις πληροφορίες αυτές σε κρίσιμα σημεία της τουριστικής αλυσίδας προς όφελος των τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συνδυάσει τις πληροφορίες αυτές με άλλες τουριστικές υπηρεσίες. Το σύστημα ΔΙΑΒΑΤΙΣ δεν είναι απλά μια εφαρμογή, που τρέχει μέσω Ίντερνετ. Οι λειτουργίες του βασίζονται σε καινοτόμα εργαλεία λογισμικού, τα οποία επιτρέπουν στο σύστημα να είναι επεκτάσιμο, εύχρηστο καιλειτουργικό. Πιλοτικά στο σύστημα έχουν καταγραφεί πληροφορίες που συλλέχθηκαν από πέντε δήμους της Κρήτης (Αρχανών, Γοργολαΐνη, Νίκος Καζαντζάκης, Τεμένους και Τυλίσου) και δυο των Κυκλάδων (Κορθίου και Σίφνου).
Παρουσίαση υπό μορφή διαφανειών PowerPoint (5.76MB)Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο του συστήματος σε μορφή [.pdf]
- Το πληροφοριακό σύστημα ΣΥΝΘΕΣΙΣ, ένα πληροφοριακό σύστημα τεκμηρίωσης μουσειακών αντικειμένων και διαχείρισης των μουσειακών διαδικασιών που τα αφορούν. Το ΣΥΝΘΕΣΙΣ είναι πρωτοποριακό στο χώρο των μουσειακών πληροφοριακών συστημάτων διεθνώς, γιατί συνδυάζει την ευελιξία που παρέχει ένα σύστημα διαχείρισης εγγράφων, με την ταχύτητα αναζήτησης που προσφέρει μια βάση δεδομένων, ενώ ταυτόχρονα κάνει έλεγχο δεδομένων. Ο σχεδιασμός του συστήματος έχει γίνει έτσι ώστε να μπορεί να ανταλλάσει δεδομένα με άλλα συστήματα, βάσει διεθνών προτύπων. Το σύστημα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Κέντρο Πολιτισμικής Πληροφορικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, στα πλαίσια συνεργασίας του με το Εθνικό Μουσείο της Νυρεμβέργης (GNM), ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Γερμανίας, όπου και χρησιμοποιείται για την τεκμηρίωση των μουσειακών του αντικειμένων, εδώ και 5 χρόνια.
Παρουσίαση υπό μορφή διαφανειών PowerPoint (7.66MB)Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο του συστήματος σε μορφή [.pdf]
Επικοινωνία Ανθρώπου Μηχανής:
Καθολικά Προσβάσιμα Παιχνίδια Υπολογιστών (Universally Accessible Games) Τα καθολικά προσβάσιμα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι παιχνίδια ηλεκτρονικού υπολογιστή με τα εξής χαρακτηριστικά:
Τα καθολικά προσβάσιμα ηλεκτρονικά παιχνίδια ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων για κοινωνική επαφή και παιχνίδι, ανεξάρτητα από ατομικές διαφορές, αποτελώντας με τον τρόπο αυτό ένα πρώτο βήμα προς μια πιο ανοικτή (και διασκεδαστική!) Κοινωνία της Πληροφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΙΠ-ΙΤΕ έχει αναπτύξει 2 Καθολικά Προσβάσιμα Παιχνίδια (www.ics.forth.gr/hci/ua-games/), τα οποία και θα παρουσιαστούν στις εκδηλώσεις της «Εβδομάδας Επιστήμης και Τεχνολογίας 2006»:
UA-Chess (www.ics.forth.gr/hci/ua-games/ua-chess/) ένα ηλεκτρονικό σκάκι, το οποίο πορεί να παιχτεί μέσω οποιουδήποτε πλοηγού, από άτομα με διαφορετικές ικανότητες και προτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με αναπηρία.
Δείτε το ενημερωτικό poster σε μορφή [.pdf],Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο σε μορφή [.pdf]
Access Invaders (www.ics.forth.gr/hci/ua-games/access-invaders/), μια καθολικά προσβάσιμη έκδοση του κλασσικού παιχνιδιού Space Invaders.Δείτε το ενημερωτικό poster σε μορφή [.pdf]
Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα:
Παρουσίαση του συστήματος CLS (Coοperative Location Sensing), το οποίο προσδιορίζει με μεγάλη ακρίβεια, τη θέση μιας ασύρματης συσκευής στον χώρο.
Ο Εντοπισμός θέσης είναι ένα από τα θέματα αιχμής και πολύ μεγάλης σημασίας στα Κινητά Υπολογιστικά Συστήματα (Mobile Computing). Στο εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, η ομάδα Κινητών Υπολογιστικών Συστημάτων, σχεδίασε και αξιολόγησε την απόδοση ενός συστήματος εντοπισμού θέσης το CLS (Coοperative Location Sensing), το οποίο κάνει εντοπισμό με μεγάλη ακρίβεια (κάτω των 5 μέτρων).
Σημαντικό χαρακτηριστικό του CLS είναι ότι κάνει εντοπισμό της θέσης μιας ασύρματης συσκευής, που κινείται μέσα στον χώρο, χρησιμοποιώντας τα ήδη υπάρχοντα Σημεία Πρόσβασης ασύρματης επικοινωνίας (WiFi), χωρίς να χρειάζεται να εγκατασταθεί πρόσθετος εξοπλισμός ή να γίνουν αλλαγές προσαρμογής στον ήδη υπάρχοντα. Μια ιδιαιτερότητα του είναι η εφαρμογή του Δυομότιμου μοντέλου (Peer to Peer paradigm) που δίνει τη δυνατότητα στους κόμβους να συνεργάζονται και να μοιράζονται πληροφορία θέσης. Προκειμένου να βελτιώσει την ακρίβειά του, το CLS δέχεται δεδομένα τοπολογίας (όπως χάρτες) και πρότυπα κίνησης μέσα στον χώρο, τα στοιχεία των οποίων ενσωματώνονται στο σύστημα. Επίδειξη του συστήματος CLS στο: www.ics.forth.gr/mobile/software/CLS.demo.6.06.wmv
Βιοιατρική Πληροφορική:
Παρουσίαση υπό μορφή διαφανειών PowerPoint (4.68MB) του ρόλου της πληροφορικής στην Ιατρική Απεικόνιση (με έμφαση στον εγκέφαλο και τον μαστό), τη γενετική/μοριακή απεικόνιση καθώς και στη διαχείριση της Ιατρικής Πληροφορίας"
Συμμετοχή στην Ημερίδα που διοργανώνει η ΓΓΕΤ με θέμα:
«Tεχνολογία στην Υγεία» 4 Ιουλίου
Βιοϊατρική Πληροφορική: απαραίτητη στις νέες ιατρικές διαγνωστικές μεθόδους και στη διαχείριση της ποικιλόμορφης Γενετικής-Ιατρικής Πληροφορίας.
Βαγγέλης Σακκαλής, Μηχ. Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.
H εξέλιξη της έρευνας στον τομέα της Βιολογίας και της Γενετικής καθώς και η εξέλιξη στον τομέα της βιοϊατρικής τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ανάγκη αποθήκευσης και οργάνωσης των τεράστιων σε πλήθος και όγκο βιολογικών δεδομένων, προκειμένου να μελετηθούν, να συγκριθούν και να εξαχθούν συμπεράσματα, χρήσιμα στην κατανόηση της δομής και λειτουργίας του έμβιου κόσμου, με στόχους την πρόληψη, έγκαιρη αντιμετώπιση επιδημιών ή κληρονομικών ασθενειών και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Την ανάγκη αυτή καλείται να καλύψει η Πληροφορική, η οποία μέσω συγκεκριμένων μοντέλων ανάπτυξης βάσεων δεδομένων, προτύπων αποθήκευσης ιατρικής πληροφορίας καθώς και αλγορίθμων διευρύνει το πεδίο έρευνάς της προς τις σύγχρονες εξειδικευμένες ανάγκες των ερευνητών της βιολογίας και ιατρικής, διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο ερευνητικό τομέα, τη Βιοϊατρική Πληροφορική. Το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Πληροφορικής ανήκει στο Ινστιτούτο Πληροφορικής (Ι.Π.), του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (IΤΕ) έχει σαν στόχο την εφαρμοσμένη Έρευνα & Ανάπτυξη βασισμένη στις διεθνείς τάσεις για λύσεις σε προηγμένη τεχνολογία (state-of-the-art) στον τομέα της πληροφορικής στην υγεία, στις ερευνητικές και αναπτυξιακές προκλήσεις παγκοσμίως, καθώς επίσης και στις πρακτικές ανάγκες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα.
Οι Ε&Α δραστηριότητες (δράσεις) του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Πληροφορικής στρέφονται κυρίως στην ανάπτυξη καινοτόμων υπολογιστικών μεθόδων και εργαλείων σε τέσσερις πολύ σημαντικούς τομείς της περιοχής της Ιατρικής Πληροφορικής, δηλαδή e-health, m-health, Ιατρική Απεικόνιση και Βιο-πληροφορική.
Η έρευνα στη Βιοπληροφορική προσανατολίζεται και στη μελέτη της συμπεριφοράς του ανθρώπινου σώματος και της αντίδρασής του σε θεραπευτικές μεθόδους, μέσω υπολογιστή, όπου δοθεισών κάποιων βιολογικών παραμέτρων του ασθενούς, μπορεί να εκτιμηθεί η απόδοση της τυχόν συνιστώμενης θεραπευτικής αγωγής (in silicon οncology). Είναι πλέον εμφανής η ανάγκη παροχής εξατομικευμένων υπηρεσιών υγείας κατάλληλα διαμορφωμένων στις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενή. Δεν είναι προφανές πως κάθε θεραπευτική αγωγή είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Ταυτόχρονα, η μοριακή απεικόνιση, τεχνικές "fusion" καθώς και τεχνολογίες "ambient intelligence" θα είναι στο μέλλον κομμάτι της ιατρικής πρακτικής.
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο:
Παρουσίαση της Safeline (www.safeline.gr), της Ελληνικής Γραμμής καταγγελείας παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Η παρουσίαση περιελάμβανε διανομή έντυπου υλικού και ενημερωτικές πληροφορίες, σχετικές με τον ρόλο της Safeline.Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο σε μορφή [.pdf]
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Το Πρόγραμμα "Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2006 /ΕΡΜΗΣ" εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" (Ε.Π.Αν), Μέτρο 4.4: Ευαισθητοποίηση του Κοινού στις Νέες Τεχνολογίες.