To Ινστιτούτο Πληροφορικής και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, διοργανώνουν για στις 19 Ιουνίου 2006, μια Παγκρήτια συνάντηση/ημερίδα ερευνητών που ασχολούνται με θέματα Βιοπληροφορικής (http://www.ics.forth.gr/bmi/cbf2006). Τη συνάντηση θα παρακολουθήσουν ερευνητές, όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και από την Κύπρο.
Στόχοι αυτής της συνάντησης είναι η γνωριμία και η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αναφέρονται στον αναδυόμενο τομέα εφαρμογών της Πληροφορικής στη Βιολογία, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός δικτύου ερευνητών και φορέων, που κινούνται σε αυτόν τον χώρο και τη σύναψη συνεργασιών. Οι συζητήσεις, που θα γίνουν στα πλαίσια αυτής της συνάντησης, θα βοηθήσουν στην προώθηση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Bιοπληροφορικής, που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στο 2007.
Η συνάντηση θα διαρκέσει μια ημέρα (9:00-21:00) και θα περιλαμβάνει σύντομες εισηγήσεις(συνολικά ~30, διάρκειας 10-15'), που θα αναφέρονται σε ερευνητικές δραστηριότητες στον τομέα της Βιοπληροφορικής. Προσκεκλημένη στη συνάντηση είναι η καθηγήτρια Susanne Renner, Διευθύντρια του Βοτανικού Κήπου του Μονάχου, η οποία θα μιλήσει για τη Βιοπληροφορική από τη σκοπιά της συστηματικής βιολογίας. Επίσης, ο κ. Ε. Μαρκάτος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής του ΙΤΕ, επικεφαλής του εργαστηρίου Κατανεμημένων Υπολογιστικών Συστημάτων, θα δώσει μια ομιλία για τη χρήση και πρόσβαση σε υπερ-υπολογιστές για επιστημονικές εφαρμογές, που απαιτούν μεγάλη υπολογιστική δύναμη.
Αναλυτικότερα, σχετικά με το τι είναι η Βιοπληροφορική:
H εξέλιξη της έρευνας στον τομέα της Βιολογίας και της Γενετικής, τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ανάγκη αποθήκευσης και οργάνωσης των τεράστιων σε πλήθος και όγκο βιολογικών δεδομένων, προκειμένου να μελετηθούν, να συγκριθούν και να εξαχθούν συμπεράσματα, χρήσιμα στην κατανόηση της δομής και λειτουργίας του έμβιου κόσμου, με στόχους την αντιμετώπιση επιδημιών ή κληρονομικών ασθενειών και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Την ανάγκη αυτή καλείται να καλύψει η Πληροφορική, η οποία μέσω βάσεων δεδομένων και αλγορίθμων διευρύνει τον τομέα της έρευνάς της προς τις ειδικές ανάγκες των ερευνητών της βιολογίας, διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο ερευνητικό τομέα, τη Βιοπληροφορική.
Ταυτόχρονα, η έρευνα στη Βιοπληροφορική προσανατολίζεται και στη μελέτη της συμπεριφοράς του ανθρώπινου σώματος και της αντίδρασής του σε θεραπευτικές μεθόδους, μέσω υπολογιστή, όπου δοθεισών κάποιων βιολογικών παραμέτρων του ασθενούς, μπορεί να εκτιμηθεί η απόδοση της τυχόν συνιστώμενης θεραπευτικής αγωγής (in silicon οncology).
Για να επιτύχει τους στόχους της η Βιοπληροφορική, απαιτούνται γνώσεις από διάφορους επιστημονικούς κλάδους, όπως είναι η Βιολογία, η Χημεία, η Πληροφορική, τα Μαθηματικά, η Φυσική. Ως εκ τούτου, στη συνάντηση αυτή, θα συμμετάσχουν ερευνητές απ'όλους αυτούς τους τομείς.
Χορηγοί της συνάντησης αυτής είναι το Iνστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας κα Βιοτεχνολογίας, καθώς και το Ινστιτούτο Πληροφορικής.
--- Dr. Alexandros Stamatakis
Postdoctoral Researcher High Performance Computing Bioinformatics
Institute of Computer Science Foundation for Research and Technology-Hellas P.O. Box 1385, Heraklion, Crete, GR-711 10 Greece
Tel: +30 2810 391672 Mobile: +30 6977290061 Fax: +30 2810 391601 Email: stamatak@ics.forth.gr WWW: www.ics.forth.gr/~stamatak