Ιστότοπος: https://isl.github.io/cidoc-crm-ss-2025/ Προθεσμία εγγραφής:1 Ιουλίου 2025
Το Κέντρο Πολιτισμικής Πληροφορικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ διοργανώνει το Θερινό Σχολείο με θέμα «Διαλειτουργικότητα και Εφαρμογές του CIDOC CRM», που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 25 Ιουλίου 2025, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Επισκόπηση Το CIDOC Conceptual Reference Model (CIDOC CRM) είναι ένα διεθνές πρότυπο (ISO 21127) που αναπτύχθηκε για την ολοκλήρωση, διαμεσολάβηση και ανταλλαγή πληροφοριών πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για μια τυπική οντολογία και ένα θεωρητικό και πρακτικό εργαλείο για την ολοκλήρωση πληροφοριών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μπορεί να βοηθήσει ερευνητές, διαχειριστές και το κοινό να εξερευνήσουν σύνθετα ερωτήματα σχετικά με το παρελθόν μας αξιοποιώντας ποικίλα και κατακερματισμένα σύνολα δεδομένων. Το CIDOC CRM το επιτυγχάνει αυτό παρέχοντας ορισμούς και μια τυπική δομή για την περιγραφή των ρητών και άρρητων εννοιών και σχέσεων που χρησιμοποιούνται στην τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και που έχουν γενικό ενδιαφέρον για την αναζήτηση και εξερεύνηση τέτοιων δεδομένων. Οι τυπικές αυτές περιγραφές επιτρέπουν την ενοποίηση δεδομένων από πολλαπλές πηγές ανεξάρτητα από λογισμικό και σχήματα. Επιπλέον, η ευρεία χρήση του CIDOC CRM τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει πως οι πολιτιστικές πληροφορίες επεκτείνονται και σε άλλες επιστήμες, όπως η βιολογία, η γεωλογία και άλλες. Ο πολιτιστική διαλεκτική περιλαμβάνει πληροφορίες από διάφορες επιστήμες και προϊόντα των επιστημών, όπως ψηφιακές παραγωγές, βιολογικά δείγματα, δείγματα φυσικών αντικειμένων (υλικά, υγρά κ.λπ.). Ακόμα και οι ίδιες οι επιστημονικές δραστηριότητες αποτελούν μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού. Το CIDOC CRM έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα από 400 έργα παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
Απευθύνεται σε όσους ασχολούνται ή ενδιαφέρονται για την επιστημονική τεκμηρίωση στην πολιτιστική κληρονομιά και στις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες, περιλαμβάνοντας (αλλά όχι περιοριστικά) τους τομείς της ιστορίας, αρχαιολογίας, μουσειολογίας, αρχειονομίας, βιβλιοθηκονομίας, συντήρησης και διαχείρισης συλλογών, είτε πρόκειται για ερευνητές, επιστήμονες, διαχειριστές συλλογών, επιμελητές ή ειδικούς πληροφορικής.
Θεματικές Ενότητες
Μαθησιακοί Στόχοι Το θερινό σχολείο θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να:
Αναλυτικό Πρόγραμμα: Θα ανακοινωθεί Γλώσσα: Αγγλικά Προϋπόθεση: Κάθε συμμετέχων πρέπει να έχει φορητό υπολογιστή για τις πρακτικές ασκήσεις Διάρκεια: 5 ημέρες x 7 ώρες/ημέρα Μορφή: Πρωινές συνεδρίες: θεωρία, Απογευματινές συνεδρίες: πρακτική
Διδάσκοντες. Όλοι οι διδάσκοντες έχουν πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας στην επέκταση και εφαρμογή του μοντέλου CIDOC CRM σε εθνικά και διεθνή έργα και συνεργασίες.
Χώρος Διεξαγωγής: ΙΤΕ, Κεντρικό κτήριο
Εγγραφή * Φυσική παρακολούθηση: -150 Ευρώ (έγκαιρη εγγραφή έως 1 Ιουνίου 2025) -300 Ευρώ (καθυστερημένη εγγραφή έως 1 Ιουλίου 2025) * Γεύματα και καφέδες (για 5 ημέρες): 50 Ευρώ * Κοινωνικό δείπνο: 25 Ευρώ * Φοιτητικές τιμές: παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους διοργανωτές * Ιστότοπος εγγραφής: Θα ανακοινωθεί σύντομα (περιορισμένος αριθμός θέσεων για φυσική παρουσία)
Βεβαιώσεις Παρακολούθησης Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης, στην οποία θα αναγράφεται ο ακριβής αριθμός διδακτικών ωρών. Αυτό θα επιτρέψει στους φοιτητές να αιτηθούν για ECTS από τα τμήματά τους. Διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμικής Πληροφορικής, ΙΤΕ-ΙΠ
Προεδρείο Σχολείου Γιάννης Τζίτζικας, Καθηγητής, Αντιπρόεδρος, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Παν. Κρήτης & Επικεφαλής Κέντρου Πολιτισμικής Πληροφορικής, Ινστιτούτο Πληροφορικής, ΙΤΕ Μαρία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΚΠΠ, ΙΤΕ Χρυσούλα Μπεκιάρη, Επικεφαλής Τμήματος Ανάπτυξης ΚΠΠ, ΙΤΕ