Το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, συμμετέχει στο πρόσφατα εγκαινιασμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα PULSE-ART. Στόχος του PULSE-ART είναι να καταδείξει πώς η χρήση της τέχνης στην εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό πολιτιστικής ανάπτυξης σε κοινότητες όλης της Ευρώπης.
Η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Casa Golferichs, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Βαρκελώνης. Το έργο επιδιώκει να εντοπίσει τα κενά και τα εμπόδια στα εκπαιδευτικά συστήματα που εμποδίζουν την ενσωμάτωση της τέχνης ως εργαλείου για την προώθηση της πολιτιστικής συνείδησης, να δοκιμάσει νέες μεθοδολογίες σε συνεργασία με τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες και να δημιουργήσει σχέδια δράσης και εθνικές συστάσεις δράσης και πολιτικής με βάση συγκεκριμένα στοιχεία για τον αντίκτυπο της τέχνης στην εκπαίδευση. Ο ρόλος του ΙΤΕ αφορά το σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου των Τεχνών στην Εκπαίδευση για την προώθηση της πολιτισμικής ευαισθητοποίησης και έκφρασης (CAE), το οποίο θα περιλαμβάνει ένα εργαλείο αυτοαναστοχασμού, ενώ παράλληλα θα υλοποιήσει και τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα επιτρέπουν την αναζήτηση και πρόσβαση στα δεδομένα του παρατηρητηρίου. Επιπλέον, το ΙΤΕ είναι υπεύθυνο για την μελέτη των επιπτώσεων και της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου.
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Γιάννης Τζίτζικας
Το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό έργο PULSE-ART, Promoting Understanding and Lifelong learning Successful Education through the Arts and culture, που μόλις ξεκίνησε.
To έργο PULSE-ART επιδιώκει να αναδείξει τη δύναμη της τέχνης ως εργαλείου εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας μέσω της δημιουργίας μιας εκπαιδευτικής πλατφόρμας και της κατάρτισης εργαστηρίων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με σκοπό να προάγει την πολιτιστική ευαισθητοποίηση στην Ευρώπη.
Το έργο συντονίζεται από την Science For Change σε συνεργασία με τη Scientific Culture Unit του ISGlobal, και έχει ως στόχο να καταδείξει το πώς η χρήση της τέχνης στην εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για την πολιτιστική ανάπτυξη στις κοινότητες όλης της Ευρώπης. Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Casa Golferichs, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Βαρκελώνης. Συγκέντρωσε καλλιτέχνες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και άτομα από τους χώρους λήψης πολιτικών αποφάσεων, οι οποίοι συμμετείχαν σε εργαστήρια και διερεύνησαν μεθοδολογίες και πρακτικές για την ενσωμάτωση της τέχνης στην εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος PULSE-ART.
Pulse-Art, Kick off meeting group picture
Pulse-Art, εναρκτήρια συνάντηση στη Βαρκελώνη Ένα ευρωπαϊκό κάλεσμα για πολιτιστική δράση «Σε μια εποχή όπου η Ευρώπη και ο κόσμος αντιμετωπίζουν προκλήσεις που σχετίζονται με την απώλεια πολιτιστικών στοιχείων λόγω της υιοθέτησης άκαμπτων ταυτοτήτων, το έργο PULSE-ART ανταποκρίνεται σε μια επείγουσα ανάγκη: να αναζωογονήσει τις αξίες του αμοιβαίου σεβασμού και της εκτίμησης για την πολιτιστική πολυμορφία, βασιζόμενο και δίνοντας αξία στο έργο της πολιτιστικής βιομηχανίας», εξηγεί η Isidora Fernández, συντονίστρια του PULSE-ART και ειδικός σε θέματα τέχνης και επιστήμης στο SFC.
Αυτό το καινοτόμο έργο επιδιώκει να εντοπίσει τις ελλείψεις και τις ανάγκες στα εκπαιδευτικά συστήματα για την ενσωμάτωση της τέχνης ως εργαλείου για την προώθηση της πολιτιστικής ευαισθητοποίησης, να εξετάσει νέες μεθοδολογίες βασισμένες σε μελέτες επτά περιπτώσεων στην Ευρώπη και το Μαρόκο, και να δημιουργήσει σχέδια δράσης, εθνικές δράσεις και συστάσεις πολιτικής με βάση συγκεκριμένα στοιχεία για τον αντίκτυπο της τέχνης στην εκπαίδευση.
Η τέχνη ως καταλύτης για αλλαγή Το έργο υποστηρίζεται από μια διεθνή κοινοπραξία που περιλαμβάνει ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, ιδρύματα, εταιρείες και ένα μουσείο, τα οποία συνεισφέρουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους για να εξασφαλίσουν διαρκή αντίκτυπο. «Μαζί θα εργαστούμε για να δημιουργήσουμε απτά στοιχεία, εργαλεία, προϊόντα και εκπαιδευτικό υλικό, προωθώντας τη βιωσιμότητα της χρήσης της τέχνης στην εκπαίδευση», ανέφερε η Rosa Arias, διευθύνουσα σύμβουλος του SFC και μέλος της ομάδας συντονισμού του PULSE-ART.
Επιπλέον, θα δημιουργηθεί το Παρατηρητήριο Τεχνών στην Εκπαίδευση για την Πολιτιστική Ευαισθητοποίηση, το οποίο θα ενσωματώσει ένα σύνολο εργαλείων για την επαγγελματική ανάπτυξη της εκπαιδευτικής κατάρτισης μέσω της τέχνης. Αυτά τα εργαλεία θα επικυρωθούν μέσω 7 περιπτωσιολογικών μελετών σε διάφορες χώρες με τη χρήση διαφορετικών καλλιτεχνικών τεχνικών. Για παράδειγμα, στην ισπανική πιλοτική εφαρμογή, η επιστημονική εικονογράφηση και το σχέδιο θα συντονιστούν από το Εθνικό Μουσείο Φυσικών Επιστημών (MNCN-CSIC) της Μαδρίτης, σε συνεργασία με την Illustraciencia, έναν φορέα που ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα. Θα εργαστούν επίσης και άλλοι καλλιτεχνικοί κλάδοι, όπως ο χορός (Λετονία), τα game jams (Μάλτα), τα βιντεοπαιχνίδια (Γαλλία), οι παραστατικές τέχνες (Ολλανδία), οι εικαστικές τέχνες και η τεχνολογία (Ελλάδα) και η παραδοσιακή μουσική (Μαρόκο)», καταλήγει ο Raül Toran, επικεφαλής της Scientific Culture Unit του ISGlobal και μέλος της ομάδας PULSE-ART.
Η συμμετοχή του ΙΤΕ Επιστημονικός υπεύθυνος από το ΙΤΕ είναι ο κ. Γιάννης Τζίτζικας, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής του ΙΤΕ, ενώ υπεύθυνος έρευνας και συντονιστής είναι ο κ. Μιχάλης Μουνταντωνάκης, μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΙΤΕ και μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο ρόλος του ΙΤΕ αφορά στη σχεδίαση και δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Τεχνών στην Εκπαίδευση για την Πολιτιστική Ευαισθητοποίηση και έκφραση, το οποίο θα περιλαμβάνει και ένα εργαλείο αυτοαξιολόγησης, ενώ παράλληλα θα υλοποιήσει και τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα επιτρέπουν την αναζήτηση και πρόσβαση στα δεδομένα του παρατηρητηρίου. Επιπλέον, το ΙΤΕ είναι υπεύθυνο για την μελέτη των επιπτώσεων και της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου.
Περισσότερες πληροφορίες: PULSE-ART στο YouTube: @PULSE-ARTproject