Η SafeLine.gr ενισχύει τον ρόλο της στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την εξάλειψη του παράνομου περιεχομένου ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.
Η SafeLine.gr, η ελληνική γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο που λειτουργεί ως ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου αναγνωρίζεται πλέον ως η πρώτη επίσημη αξιόπιστη πηγή επισήμανσης παράνομου περιεχομένου (Trusted Flagger) στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act - DSA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η σημαντική εξέλιξη έρχεται να επισφραγίσει και να αναγνωρίσει την 25 ετή δράση, από το 2003, της Ελληνικής Γραμμής καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο που στόχο έχει την καταπολέμηση ζητημάτων όπως η διακίνηση υλικού παιδικής κακοποίησης, η ρητορική μίσους, οι διαδικτυακές απάτες κ.α. Ο χαρακτηρισμός της ως επίσημη αξιόπιστη πηγή επισήμανσης παράνομου περιεχομένου ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητά της να ανταποκρίνεται με ταχύτητα και ακρίβεια στην αναγνώριση και την αφαίρεση τέτοιου είδους υλικού από το διαδίκτυο συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ασφαλούς ψηφιακού κόσμου για παιδιά και ενήλικες.
Αναλυτικά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων μπορείτε να τη δείτε εδώ: (https://www.safeline.gr/wp-content/uploads/2024/11/AΠ-signed-5.pdf)
Η επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΠ, και της ανοικτής γραμμής SafeLine.gr, Καθ. Παρασκευή Φραγκοπούλου, επισημαίνει: «Η SafeLine.gr είναι ο πρώτος οργανισμός στην Ελλάδα που αναγνωρίζεται ως Trusted Flagger στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) και μία από τις πρώτες Ανοικτές Γραμμές (Hotlines) στην Ευρώπη. Αυτή η αναγνώριση επισφραγίζει μια μακρά πορεία 25 χρόνων δέσμευσης στην καταπολέμηση του παράνομου περιεχόμενου στο διαδίκτυο. Η προσπάθειά αυτή παραμένει αδιάκοπη και ενδυναμώνεται, με στόχο έναν πιο ασφαλή και υπεύθυνο ψηφιακό κόσμο για όλους.»
Τι είναι οι "Trusted Flaggers"; Οι Trusted Flaggers είναι φορείς που, βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), έχουν την αναγνώριση των ευρωπαϊκών θεσμών για την αξιοπιστία και την εξειδικευμένη γνώση τους στην αναφορά παράνομου περιεχομένου. Οι οργανισμοί αυτοί αποκτούν το προνόμιο της άμεσης διαχείρισης των καταγγελιών τους από τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως όλα τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και τις μηχανές αναζήτησης, έτσι ώστε να απομακρύνεται ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά το καταγγελθέν παράνομο υλικό από το διαδίκτυο.
Η αναγνώριση της SafeLine.gr ως Trusted Flagger θα της επιτρέψει να δρα πιο αποτελεσματικά, ενισχύοντας την προστασία των χρηστών και εξασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τους κανόνες του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες DSA.
Τι προβλέπει εν συντομία ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες DSA Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον οδηγό της Ε.Ε ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες διασφαλίζει ότι όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε, ιδίως οι λεγόμενες «πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες», όπως το Instagram, το Snapchat, το TikTok και το YouTube, και οι «πολύ μεγάλες επιγραμμικές μηχανές αναζήτησης», όπως η Google ή η Bing, θα καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών, για την ασφάλειά μας και για τoν περιορισμό της διάδοσης παράνομου ή ακατάλληλου περιεχομένου. Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες απαιτεί από τις επιγραμμικές πλατφόρμες να εξετάζουν τον αντίκτυπο των υπηρεσιών τους σε σημαντικά ζητήματα όπως οι δίκαιες εκλογές, η δημόσια ασφάλεια, η ψυχική και σωματική ευεξία των χρηστών και η έμφυλη βία.
Το DSA υποχρεώνει τις επιγραμμικές πλατφόρμες να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματά μας όταν βρισκόμαστε στο διαδίκτυο. Από όλα εκείνα που απαριθμούνται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτά που αφορούν περισσότερο τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες και την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο είναι τα ακόλουθα:
Το άρθρο 28 λέει ότι οι επιγραμμικές πλατφόρμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανηλίκους πρέπει να φροντίζουν ώστε οι υπηρεσίες τους να προσφέρουν υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας, ασφάλειας και προστασίας στους νεαρούς χρήστες.