Το 48-μηνών Ευρωπαϊκό πρόγραμμα NextGEM ξεκίνησε επίσημα την 1η Ιουλίου 2022 και στοχεύει να διασφαλίσει το περιβάλλον διαβίωσης και εργασίας όταν χρησιμοποιούνται υπάρχουσες και μελλοντικές τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών.
Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου NextGEM πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης στις 19-21 Ιουλίου 2022. Το NextGEM είναι ένα έργο του Ορίζοντα Ευρώπη (Horizon Europe) διάρκειας 48 μηνών που ξεκίνησε επίσημα την 1η Ιουλίου 2022 με συνολικό προϋπολογισμό 7,56 εκατ. € και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF) και υγεία».
Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ συντονίζει το NextGEM, στο οποίο συμμετέχουν 20 οργανισμοί, που προέρχονται από 10 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία και Ισραήλ) και αποτελούν την κοινοπραξία του έργου. Μεταξύ των 20 οργανισμών, συμπεριλαμβάνονται 4 Ερευνητικά Ιδρύματα (FORTH, CNR, CSIC and CIMNE), 6 Πανεπιστήμια (Cassino, Hague, Delft, Hebrew, Mainz, and Zurich), 5 δημόσιοι και κυβερνητικοί οργανισμοί (ISS, Sciensano, RIVM, Spanish Ministry of Health, and Dutch Radiocommunications Agency), 3 Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (eBOS, SciProof και Sphynx) και 2 βιομηχανικοί εταίροι (Intracom Telecom και Telecom Italia). Η τεχνογνωσία που προσφέρει κάθε εταίρος στο NextGEM είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του έργου, στο οποίο περιλαμβάνονται μετρήσεις και μοντελοποίηση των πηγών EMF, διερεύνηση πιθανών επιπτώσεων στην υγεία από πειραματικές και ανθρώπινες μελέτες, σχέσεις μεταξύ του επιπέδου έκθεσης σε EMF και της διάρκειας, εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων και κινδύνων στην υγεία και τέλος για την ανάπτυξη ενός κόμβου καινοτομίας και γνώσης για την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και ενημέρωση των αρχών και των πολιτών.
Το όραμα του NextGEM είναι να διασφαλίσει ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης και εργασίας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν χρησιμοποιούν υπάρχουσες και προηγμένες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών που βασίζονται σε EMF. Αυτό θα επιτευχθεί με την απόκτηση της απαραίτητης και αξιόπιστης γνώσης για να προσδιοριστούν τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε οικιακούς, δημόσιους και επαγγελματικούς χώρους, σύμφωνα με τους κανονισμούς και τους νόμους που εκδίδονται από τις δημόσιες αρχές. Για αυτό, το NextGEM θα δημιουργήσει το απαιτούμενο πλαίσιο για τη συλλογή της αναγκαίας επιστημονικής γνώσης και τεκμηρίωσης σχετικά με νέα σενάρια έκθεσης σε πολλαπλές ζώνες συχνοτήτων και πιθανών επιπτώσεων στην υγεία. Επιπλέον, το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη και επικύρωση εργαλείων για την αξιολόγηση κινδύνων βάσει στοιχείων όπου θα συλλεχτούν. Το NextGEM θα δημιουργήσει επίσης το κέντρο γνώσης NextGEM Innovation and Knowledge Hub (NIKH) για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και την υγεία, προσφέροντας έναν τυποποιημένο τρόπο στις Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα ώστε να αποθηκεύουν και να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα του έργου και τις σχετικές πληροφορίες κατά πόσο η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία επηρεάζει την υγεία. Θα πραγματοποιηθούν τρεις περιπτωσιολογικές μελέτες για την επίδειξη και την επικύρωση των αποτελεσμάτων του NextGEM σε διαφορετικές συνθήκες γεωγραφικών και κοινωνικοοικονομικών ομάδων. Η πρώτη μελέτη θα διερευνήσει πιθανές επιπτώσεις των επιπέδων έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες εσωτερικών χώρων με έμφαση σε ευάλωτων άτομα, στην αναπαραγωγή και στην ανάπτυξη. Η δεύτερη μελέτη θα επικεντρωθεί στον βελτιστοποιημένο υπαίθριο αστικό σχεδιασμό και στην αρχιτεκτονική 5G, καθώς και στην έρευνα για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τον καρκίνο. Τέλος, η τελευταία μελέτη θα επικεντρωθεί στις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία τύπου mmWave σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Το NextGEM μαζί με τα άλλα τρία έργα Horizon Europe που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση από την πρόσκληση «HORIZON-HLTH-2021-ENVHLTH-02-01 Exposure to electromagnetic fields (EMF) and health» (SEAWave, ETAIN, GOLIAT) θα σχηματίσουν το σύμπλεγμα έργων «EMF and Health Cluster» για βελτιστοποίηση των συνεργιών, αποφυγή επικαλύψεων και αύξηση του αντίκτυπου των έργων. Για τη γενικότερη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα παραγόμενα αποτελέσματα του έργου, θα αναπτυχθεί ένα σχέδιο επικοινωνίας και διάδοσης, που θα περιλαμβάνει τον επίσημο ιστότοπο του NextGEM, καθώς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δρ. Νικόλαος Πετρουλάκης, Συντονιστής Έργου (ΙΠ-ΙΤΕ) npetro@ics.forth.gr
nextgem.eu @NextGEM_eu nextgem-project/