Διεθνής αναγνώριση του Μηχανικού Έρευνας του ΙΠ-ΙΤΕ, Νίκου Κοσσυφίδη, ως Outstanding Community Contributor για τη προσφορά του στο Ανοικτό Ρεπερτόριο Εντολών Επεξεργαστών RISC-V, την προηγούμενη εβδομάδα στην Καλιφόρνια (6 – 8 / 12).
Στο ετήσιο συνέδριο που οργανώνει το RISC-V International Association στο τέλος κάθε χρόνου, η τεχνική επιτροπή συνοψίζει τα αποτελέσματα των εργασιών του έτους και χαράσσει τη στρατηγική για τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, εκτός του τεχνικού συνεδρίου, δίνεται η ευκαιρία σε επαγγελματίες και εταιρίες του χώρου να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσω της έκθεσης που διοργανώνεται.
Το RISC-V είναι το πρώτο ανοικτό –δηλαδή όχι ιδιόκτητο μιας εταιρείας– ρεπερτόριο εντολών επεξεργαστών, και αρκετοί πιστεύουν ότι ενδέχεται να αποτελέσει στο μέλλον για τους επεξεργαστές ό,τι αποτελεί ήδη το Linux για τα λειτουργικά συστήματα. Το 2021, κυκλοφόρησαν 2 δισεκατομμύρια επεξεργαστές με αυτό το ρεπερτόριο, και αναμένεται μεγάλη αύξηση τα επόμενα χρόνια. Το RISC-V υπάρχει ήδη μέσα πλήθος προϊόντων, από δημοφιλείς σκληρούς δίσκους, μέχρι κάρτες γραφικών, μικροσυσκευές (smartwatches, ασύρματα ακουστικά κ.λπ.), συστήματα αυτοματισμού, ελέγχου εισόδου, και IoT. Αναμένεται ότι θα χρησιμοποιηθεί στο άμεσο μέλλον και σε αυτοκίνητα, υπερυπολογιστές, servers, δικτυακό εξοπλισμό, και στη συνέχεια και σε επιτραπέζιους υπολογιστές.
Χάρις στον χαρακτήρα του ως ανοικτό ρεπερτόριο, το RISC-V έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον πολλών οργανισμών στην Ευρώπη και ως κατάλληλο για μελλοντικούς καθαρά ευρωπαϊκούς επεξεργαστές, εκεί δηλαδή που θέλει κανείς, για λόγους αυτάρκειας, ανεξαρτησίας, και ασφάλειας, να έχει συστήματα πλήρως ελεγμένα από ευρωπαϊκούς φορείς. Έτσι, το RISC-V αποτελεί σημαντικό μέρος του εμβληματικού έργου European Processor Initiative (EPI), στο οποίο συμμετέχει ενεργά και το Εργαστήριο CARV του ΙΠ-ΙΤΕ, όπως επίσης και στο συγγενές έργο eProcessor. Στον διεθνή Οργανισμό RISC-V International, ο οποίος συντονίζει την δημιουργία των σχετικών διεθνών προτύπων (standards) για το ρεπερτόριο αυτό, το CARV-ΙΠ-ΙΤΕ συμμετέχει από το 2018, μέσω πολλών μελών του. Εκεί, ο Νίκος Κοσσυφίδης ανέλαβε αντιπρόεδρος της ομάδας Trusted Execution Environments το 2019. Τον Απρίλιο 2021, ο Νίκος Κοσσυφίδης ανέλαβε την προεδρία αυτής της ομάδας, ενώ από το 2022 θα προεδρεύει στο Memory Safety Special Interest Group. Τις επόμενες ημέρες θα παραλάβει επίσης βραβείο εκ μέρους του Trusted Execution Environments Group, για την πρόταση της ενίσχυσης του μηχανισμού προστασίας φυσικής μνήμης (Enhanced PMP - ePMP), η οποία έγινε μέρος της αρχιτεκτονικής RISC-V.