Τα εγκαίνια της Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 στις 19:30, στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στο Ηράκλειο Κρήτης. Τα εγκαίνια της Μονάδας τέλεσε ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Δρ. Χρίστος Δήμας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Καινοτομίας, Καθ. Αθανάσιου Κυριαζή, του Περιφερειάρχη Κρήτης, κου Σταύρου Αρναουτάκη, βουλευτών, τοπικών Αρχών και εκπροσώπων της Εκκλησίας.
Λόγω των υφιστάμενων υγειονομικών μέτρων, τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν μόνο με τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης, τηρώντας το πρωτόκολλο ασφαλείας κατά του COVID-19.
Το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) προχώρησε στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξής του στην προμήθεια και εγκατάσταση του πρώτου στην Ελλάδα προ-κλινικού υβριδικού τομογράφου Ποζιτρονικής/Μαγνητικής Τομογραφίας (micro PET/MRI) που επιτρέπει την ταυτόχρονη λήψη δεδομένων από τις δύο τεχνικές. Ο τομογράφος είναι μέρος της υποδομής Υβριδικής Μοριακής Απεικόνισης που εγκαθίσταται στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Στην προσπάθεια αυτή, η Περιφέρεια Κρήτης ήταν αρωγός και στήριξε την ανάπτυξη της υποδομής με τη χρηματοδότηση απαραίτητου συνοδευτικού εργαστηριακού εξοπλισμού.
Το σύστημα αυτό αποτελεί μια εξαιρετικά πρόσφατη τεχνολογική εξέλιξη στο πεδίο των μοριακών απεικονιστικών τεχνικών. Είναι το τέταρτο αντίστοιχο σύστημα παγκοσμίως και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση μεταφραστικής έρευνας αιχμής στα πεδία της Ιατρικής, Φαρμακολογίας, Υπολογιστικής Βϊοιατρικής κ.α. Σε αυτή την κατεύθυνση το Ινστιτούτο Πληροφορικής προσβλέπει στη συνεργασία με ερευνητικούς φορείς από την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. Συγχρόνως, θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων τεχνικών ανάλυσης εικόνων μεγάλης ακρίβειας και την εφαρμογή τεχνικών από το χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης για την υποβοήθηση της έρευνας στην ανακάλυψη φαρμάκων και τις απεικονιστικές διαγνωστικές μεθόδους. Επιπλέον, θα παράσχει τη δυνατότητα προσέλκυσης εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών πόρων, καθώς και υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικού δυναμικού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής, ΙΤΕ Καθ. Δημήτρης Πλεξουσάκης δήλωσε ότι «η νέα αυτή μονάδα ενισχύει ακόμα περισσότερο την υψηλής στάθμης ερευνητική υποδομή του Ινστιτούτου Πληροφορικής και δημιουργεί σπουδαίες προοπτικές για διεπιστημονική έρευνα στο πεδίο της μοριακής απεικόνισης, αξιοποιώντας μεθόδους και τεχνικές από τις περιοχές της Υπολογιστικής Όρασης και της Τεχνητής Νοημοσύνης.»
Ο Καθηγητής Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επικεφαλής του Προγράμματος Προηγμένων Υβριδικών Απεικονιστικών Συστημάτων του ΙΠ-ΙΤΕ, Απόστολος Καραντάνας δήλωσε ότι «Η εγκατάσταση του συστήματος υβριδικής απεικόνισης ανοίγει νέες προοπτικές στο Ινστιτούτο Πληροφορικής, το ΙΤΕ, την Ιατρική Σχολή και γενικότερα το ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης και της χώρας. Η οριζόντια δράση υβριδικής απεικόνισης αποτελεί επιπλέον και Εθνική υποδομή. Στόχος μας είναι η προσέλκυση νέων επιστημόνων, προ και μεταδιδακτόρων, ώστε να συμβάλλουμε στη μείωση ή αναστροφή του braindrain.»
Για περισσότερες πληροφορίες:
Καθ. Δημήτρης Πλεξουσάκης (dp@ics.forth.gr, 2810-391637), Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής-ΙΠ, Αντιπρόεδρος ΙΤΕ Καθ. Κώστας Μαριάς (kmarias@ics.forth.gr, 2810-391672), Επικεφαλής Εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιοϊατρικής, ΙΠ-ΙΤΕ Δρ. Γιώργος Παπαδάκης (papadakisg@ics.forth.gr, 2810-391438), Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης, ΙΠ-ΙΤΕ