Ένα νέο ερευνητικό έργο, χρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο του Προγράμματος Ορίζοντας 2020 της ΕΕ, με τίτλο «Κέντρο Τεχνογνωσίας για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (4CH)», πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνάντησή του στις 9 Φεβρουαρίου 2021.
Ένα νέο ερευνητικό έργο, χρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο του Προγράμματος Ορίζοντας 2020 της ΕΕ, με τίτλο «Κέντρο Τεχνογνωσίας για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (4CH)», πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνάντησή του στις 9 Φεβρουαρίου 2021. Στο έργο συμμετέχει το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) μέσω του Κέντρου Πολιτισμικής Πληροφορικής του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ), και της ομάδας Φωτονικής στην Επιστήμη της Κληρονομιάς του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ).
Η Κοινοπραξία του έργου 4CH αποτελείται από 19 εταίρους και περιλαμβάνει κορυφαία ιδρύματα από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο, τη βιομηχανία, και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με συμπληρωματική εμπειρογνωμοσύνη και ευρεία γεωγραφική κάλυψη του Ευρωπαϊκού χώρου. Συντονιστής του έργου είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής (INFN) από την Ιταλία. Η Κοινοπραξία είναι ανοιχτή για συνεργασία με οργανισμούς κληρονομιάς και υπουργεία, ερευνητικά κέντρα, καθώς και με μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα ήθελαν θα συμβάλουν στη διατήρηση, συντήρηση και στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ψηφιακών τεχνολογιών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, οι συνεργαζόμενοι φορείς στο 4CH παρουσίασαν τις καινοτομίες που διαθέτουν στην επιστημονική τους φαρέτρα και θα συνεισφέρουν στην κοινοπραξία και διαμόρφωσαν ένα πρόγραμμα εργασίας για την επιτυχή εκκίνηση και υλοποίηση του έργου. Το έργο ξεκίνησε επίσημα την 1η Ιανουαρίου 2021 και έχει διάρκεια τρία έτη. Στοχεύει στη δημιουργία ενός Κέντρου Τεχνογνωσίας που θα αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς στην Ευρώπη για τη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς παρέχοντας σε εθνικά και περιφερειακά Πολιτιστικά Ιδρύματα συμβουλές, υποστήριξη και υπηρεσίες που εστιάζονται στη διατήρηση και συντήρηση ιστορικών μνημείων και χώρων με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, δίδοντας έμφαση στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
Οι βασικοί στόχοι του έργου 4CH είναι:
Το Κέντρο Τεχνογνωσίας προωθεί μια ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση για τη διατήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς που θα διευκολύνει το συντονισμό μεταξύ των Οργανισμών Κληρονομιάς και Ιδρυμάτων Πολιτισμικής Κληρονομιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς και των υπό εξέλιξη Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.
Το Κέντρο Τεχνογνωσίας φιλοδοξεί να προσφέρει υπηρεσίες και εργαλεία για τη διατήρηση και τη συντήρηση ιστορικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, όπως:
Η κοινότητες χρηστών στις οποίες απευθύνεται το 4CH περιλαμβάνουν:
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της ΕΕ https://cordis.europa.eu/project/id/101004468, αλλά και στον ιστότοπο του έργου, https://www.4ch-project.eu/
Υπεύθυνος 4CΗ για το Ινστιτούτο Πληροφορικής:Γιάννης Τζίτζικας, Συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ – ΙΠ, Επικεφαλής Κέντρου Πολιτισμικής Πληροφορικής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης
Υπεύθυνος 4CH για το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ:Δημήτριος Άγγλος, Συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ – ΙΗΔΛ, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης