Η εργασία με τίτλο “bias goggles - Graph-based Computation of the Bias of Web Domains through the Eyes of Users” που παρουσιάστηκε από τον Παναγιώτη Παπαδάκο, απέσπασε το βραβείο καλύτερης εργασίας στο 42ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ανάκτησης Πληροφορίας (ECIR 2020 - Λισαβόνα, Πορτογαλία, Απρίλιος 14-17, 2020).
Στην εργασία αυτή προτείνεται το μοντέλο bias goggles ή “γυαλιά μεροληψίας” για τον υπολογισμό των μεροληπτικών χαρακτηριστικών της πληροφορίας των σελίδων του διαδικτύου. Το μοντέλο βασίζεται στον ορισμό εννοιών με πολλαπλές διαστάσεις μεροληψίας από τους ίδιους τους χρήστες, και υπολογίζει το σκορ της μεροληψίας της κάθε σελίδας εκμεταλλευόμενο τη δομή του γράφου του Διαδικτύου. Για την υποστήριξη του χρησιμοποιούνται γνωστά μοντέλα διάδοσης, ενώ εισάγεται και μια παραλλαγή του γνωστού αλγόριθμου PageRank με το όνομα Biased-PR, που μοντελοποιεί ποικίλες συμπεριφορές μεροληπτικών χρηστών του Διαδικτύου. Η αξιολόγηση πάνω σε ένα υποσύνολο του ελληνικού διαδικτυακού γράφου έδειξε την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης, αλλά και την δυνατότητα εφαρμογής της ακόμα και σε πραγματικό χρόνο σε σχετικά μικρούς υπογράφους του διαδικτύου. Ένα διαρκώς εξελισσόμενο πρωτότυπο του μοντέλου είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://pangaia.ics.forth.gr/bias-goggles/
Συγγραφείς του άρθρου είναι ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Παναγιώτης Παπαδάκος, μέλος του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και επισκέπτης καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο Γιάννης Κωνσταντάκης, προπτυχιακός φοιτητής κατά τον χρόνο της υποβολής του άρθρου στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.