Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης έδωσε δυναμικά το παρόν στο πρώτο HACKING HEALTH HACKATHON της Αθήνας και πήρε το πρώτο βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και ευκαιρία για συμμετοχή σε Digital Transformation Programme από τη Roche Diagnostics Hellas.
Πρώτο βραβείο για το ΙΤΕ στο 1ο Hacking Health στην Αθήνα!
Κατά τη διάρκεια του Hackathlon, η ομάδα του ΙΤΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέπτυξε και παρουσίασε την ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης επειγόντων περιστατικών Time Is Brain εστιάζοντας στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Η πλατφόρμα αξιοποιεί το συνοπτικό ιστορικό ασθενούς κάνοντας χρήση των προτύπων IPSκαι FHIR. Με διακριτές εφαρμογές για τον διασώστη και την ομάδα διαχείρισης εγκεφαλικών επεισοδίων του νοσοκομείου, μειώνει τον χρόνο από την πρώτη επαφή με τον επαγγελματία υγείας μέχρι την χορήγηση ειδικής θεραπείας.
Η ομάδα του ΙΤΕ στελεχώθηκε από τους Δρ. Αγγελίνα Κουρούμπαλη, συνεργαζόμενη ερευνήτρια (teamleader), τον κ. Γεώργιο Καβλεντάκη, συντονιστή ομάδας ανάπτυξης λογισμικού, και τους κ. Ιωάννη Πετράκη και κ. Νικόλαο Τσελά, σε συνεργασία με τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ. Γεώργιο Νότα. Η ομάδα ανέπτυξε την πλατφόρμα ως απάντηση στις προκλήσεις της αξιοποίησης του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και του Διεθνούς Συνοπτικού Ιστορικού Ασθενή για την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων αναφορικά με τα Ιατρικά Δεδομένα και την Κινητικότητα.
Η πρόκληση που είχαν να αντιμετωπίσουν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ήταν η εξής: «Βελτιώστε τις προδιαγραφές του Διεθνούς Συνοπτικού Ιστορικού Ασθενή ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση και να μοιράζονται πληροφορίες για την υγεία τους που τους αφορούν, για επείγουσα μη προγραμματισμένη φροντίδα, οπουδήποτε αυτή χρειάζεται ξεκινώντας από τους εμβολιασμούς, τις αλλεργίες, τη φαρμακευτική θεραπεία, και τα κλινικά προβλήματα».
Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί ως ομιλητής και μέντορας ο κ. Δημήτριος Κατεχάκης, επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του ΙΤΕ.
Το Hackathon πραγματοποιήθηκε στις 8, 9 & 10 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, Αμερικής 8, Αθήνα. Περισσότερα στον ιστότοπο: https://hacking-health.org/el/hackathon-athens-2019/
Το Hacking Health είναι ένα παγκόσμιο κίνημα με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της περίθαλψης. Γεννήθηκε ως ιδέα το 2011 και έχει διαδοθεί μέσα σε λίγα χρόνια σε περισσότερες από 70 πόλεις, σε 45 χώρες, σε 5 ηπείρους! Δουλεύοντας συλλογικά, οι επαγγελματίες της υγείας, οι ασθενείς, οι ειδικοί, οι ερευνητές και επιστήμονες με καινοτόμο σκέψη και με τη βοήθεια καινοτόμων τεχνολογιών χτίζουν ανθρωποκεντρικές λύσεις στα επιτακτικά και καίρια προβλήματα στης υγείας και της ιατρικής περίθαλψης.
Επικοινωνήστε με την ομάδα του HackingHealthAthensστο email: athens@hacking-health.org
Επικοινωνήστε με την ομάδα ηλεκτρονικής υγείας του ΙΤΕ-ΙΠ: ehealth@ics.forth.gr