Σε αυτή την ομιλία, θα παρουσιαστούν οι προκλήσεις γύρω από την ανίχνευση των απαισιόδοξων περιθωρίων τάσης λειτουργίας των σύγχρονων επεξεργαστών, και πώς αυτά μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ενεργειακή τους κατανάλωση. Ο βασικός στόχος είναι ο εντοπισμός και η ανάλυση της σχέσης μεταξύ ενέργειας και απόδοσης σε διαφορετικούς συνδυασμούς τάσης και συχνότητας, καθώς και σε διαφορετικό αριθμό νημάτων/διεργασιών που εκτελούνται στο σύστημα, αλλά και η κατανομή τους στους διαθέσιμους πυρήνες του επεξεργαστή. Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τις προκλήσεις που συναντώνται σήμερα στη βιομηχανία σχετικά με την επικύρωση της ορθής λειτουργίας των σύγχρονων επεξεργαστών, και θα παρουσιαστούν νέες τεχνικές, τις οποίες η βιομηχανία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την αποκάλυψη σπάνιων (και δύσκολα ανιχνεύσιμων) σφαλμάτων στους μηχανισμούς μετάφρασης διευθύνσεων των σύγχρονων επεξεργαστών, για τα οποία έχει παρατηρηθεί ότι παραμένουν σε πολλές διαδοχικές γενιές επεξεργαστών λόγω της δυσκολίας ανίχνευσής τους.
* Αίθουσα ΑΑ284 (Ανατολικό Campus, Εργαστήριο CARV) και διαδικτυακά στο: https://us02web.zoom.us/j/84971024081?pwd=T2JRUUs4eDVVL2xnMC9TeVN0M0VvZz09 ( Meeting ID: 849 7102 4081 - Passcode: 555153 )
Ο Γιώργος Παπαδημητρίου είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην αρχιτεκτονική υπολογιστών με έμφαση στη βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης, στην αξιολόγηση της αξιοπιστίας και στην επικύρωση της ορθής λειτουργίας των επεξεργαστών. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 25 εργασίες σε έγκριτα περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων στον τομέα της αρχιτεκτονικής υπολογιστών. Βλ. και: http://users.uoa.gr/~georgepap