Data Models and Standards

Επιστημονικός υπεύθυνος: Χρυσούλα Μπεκιάρη 

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ΕΠΣ, η ανάπτυξη θεματικών συστημάτων τεκμηρίωσης ως εργαλείο έρευνας, προϋποθέτει τη δημιουργία γενικών μοντέλων πολιτισμικών δεδομένων. Τα μοντέλα αυτά πρέπει να είναι κατάλληλα για τoν απεριόριστο αριθμό εξειδικευμένων χρήσεων που μπορεί να προκύψουν, έτσι ώστε να προσφέρουν την ευελιξία και την πληρότητα που απαιτείται από την εις βάθος θεματική τεκμηρίωση. Σε αυτή τη γραμμή δράσης, το Κέντρο υποστηρίζει ενεργά την τυποποίηση του CIDOC Conceptual Reference Model ως ISO 21127 από το ISO/TC46/SC4.

Το CIDOC CRM αποτελεί μια βασική οντολογία η οποία αποσκοπεί στην προώθηση μιας κοινής αντίληψης για τις πληροφορίες που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά, παρέχοντας ένα κοινό και επεκτάσιμο σημασιολογικό πλαίσιο στο οποίο μπορεί να αντιστοιχιστεί κάθε πληροφορία πολιτιστικής κληρονομιάς. Σκοπός του είναι ν' αποτελέσει την κοινή γλώσσα μεταξύ των ειδικών του χώρου και των τεχνικών με την οποία θα διατυπώνουν τις απαιτήσεις για πληροφοριακά συστήματα και να χρησιμεύσει ως οδηγός για την ορθή πρακτική της εννοιολογικής μοντελοποίησης. Το ΕΠΣ είχε την πρωτοβουλία και συνεχίζει να έχει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξή του, υποστηρίζοντας το CIDOC CRM Special Interest Group, μια ομάδα εργασίας της Επιτροπής Τεκμηρίωσης (CIDOC) του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Ως φυσική συνέχεια της δημιουργίας του γενικού θεματικού μοντέλου τεκμηρίωσης, το Κέντρο επιδιώκει συστηματικά την ανάπτυξη εξειδικευμένων θεματικών μοντέλων για τις ανάγκες των έργων και των οργανισμών με τους οποίους συνεργάζεται .

Αναλυτικές πληροφορίες και οι εκδόσεις των μοντέλων υπάρχουν στην σελίδα Compatible models & collaborations του CIDOC CRM site.